5 tips för ordning & reda i garaget

 

De flesta förknippar ett garage med bensinlukt, verktyg, byggrester och sånt som aldrig kom hela vägen till tippen. Men med några enkla knep kan du hålla ditt garage i ett bra skick samtidigt som du utnyttjar förvaringsutrymmet.

Förvaringslådor i frostad plast från Granit, finns i olika storlekar, från 39 kronor styck.
  1. Börja med en rejäl rensning!
   Det är bara att bita i det sura äpplet och dra igång. Oftast är det inte heller så jobbigt som man tror. Dela upp det i flera steg och dagar och ta hjälp av alla i familjen så kommer det även bli enklare. Försök organisera samtidigt, lägg allt som ska slängas respektive sparas och säljas på separata ställen för att underlätta inför nästa steg.
  2. Bestäm funktionen
   Fundera kring vad du vill använda ditt garage till. Ska det huvudsakligen vara ett förråd, ett umgängesrum, en verkstad eller rent av förvaring av bilen? Det är viktigt att bestämma sig för vad garaget ska fylla för funktion och vad man faktiskt önskar för att sedan kunna gå vidare och anpassa förvaringen därefter.
  3. Förvara smart
   Satsa på väggförvaring! Nu är det dags att få ordning på det som finns
   kvar efter rensningen. I garaget är det så klart fördelaktigt att behålla så mycket golvyta som möjligt. Undvik att ställa och stapla allt i olika högar direkt på golvet och försök istället få upp det på väggen eller ner i förvaringsboxar.
  4. Markera ut områdena
   Har du en plats för trädgårdsverktygen och en för färg? Skapa trevliga hörn för att göra det ännu tydligare för dig själv. Det kan dessutom vara väldigt fint med en krukväxt eller blommig tapet vid trädgårdshörnet, eller snygga förvaringslådor till färgburkarna och penslarna.
  5. Underhåll
   Det här kan vara den knepigaste delen. Varje gång du ska hämta eller lägga tillbaka någonting i garaget – lägg det på rätt plats direkt. Annars kommer du ganska snabbt få det rörigt och ostrukturerat
   igen. Få in en ny rutin där du lägger rätt sak på rätt ställe så slipper du göra en storrensning igen på ett bra tag.

 

Av Sara Wigsén