Jakten på den perfekta fläkten – Fjäråskupan.se

Annonssamarbete med Fjäråskupan

Fläkten Mixer med inspiration från 50-talet

Alla hem behöver en köksfläkt. Men vilken ska man köpa? Utbudet är enormt och kraven många. Den ska gärna vara effektiv, tyst, energisnål, lätt att rengöra och pryda sin plats i köket. Leif Hammarberg på Fjäråskupan berättar vad man ska tänka på vid valet.

Köksfläktar har blivit trend och det finns en mängd olika varianter och stilar att välja mellan på marknaden. Valmöjligheterna är till synes obegränsade och det finns en hel del att tänka på vid valet av en ny köksfläkt.
Framför allt är det viktigt att ta hänsyn till hur man bor. Är det ett flerfamiljshus, en villa eller ett radhus? Vilken ventilation finns i huset? Är det möjligt att ansluta fläkten till ett centralt ventilationssystem?

Det finns fyra slags köksfläktar: kolfilterfläkt, frånluftsfläkt och assistfläkt samt spiskåpa. Det vanligaste är att man har en frånluftsfläkt, där en fläktmotor blåser ut eller suger ut matoset. För att välja fläktsystem behöver man ta reda på vilket luftflöde man har i systemet, vilket mäts i liter luft per sekund, och hur kanalen ser ut. Det är lite av en djungel för de oinsatta. Som tur är finns det proffs som kan hjälpa till.
Många vet inte vad de har för system, men oavsett fläkttyp så fungerar alla våra modeller med alla olika fläktsystem. Vi vill göra det enkelt för den som ska välja. Kunden kan välja den snyggaste kupan och så löser vi det tekniska, säger Leif Hammarberg, vd för Fjäråskupan.

För den som använder köket är förstås det viktigaste, förutom designen, att fläkten är tyst, energisnål och tar bort oönskad lukt från matlagningen.
Vi har ett labb där vi testar osupptagning, ljud, ljus, energiförbrukning och hur fettfilter funkar. De bedöms utifrån europastandard och märks utifrån en gradering mellan A-E, våra fläktar ligger alla från A+ och bättre, säger Leif Hammarberg.

Frihängande Fokus

Designa din egen kupa
När det tekniska är löst uppstår mängder av valmöjligheter av roligare slag för den inredningsintresserade – designen. Vilken modell man väljer beror på smak och utrymme i köket. För de hem som har en köksö är det mest praktiskt med en takinfälld fläkt, eller en frihängande. Men de vanligaste typerna av fläktar är de skåpmonterade och de vägghängda. Och trenden just nu går åt två håll, enligt Leif Hammarberg.
Det ena är att fläkten ska döljas i tak eller i ett skåp, helt minimalistiskt. Den andra trenden är att fläkten ska vara en inredningsdetalj som sticker ut och förhöjer intrycket av hela köket.

Många köper en spis och väljer att lacka kupan så den matchar spisen, eller så vill man ha fläkten i samma färg som skåpluckorna.
Det är inte bara vitt längre. Vi ser mer färg, men även rost, läder och framför allt mässing är populärt, säger Leif Hammarberg.

På Fjäråskupan använder man sig av rostfri plåt som man behandlar i syrabad så det ser ut som mässing, eftersom riktig mässing är svår att hålla snygg över tid. Antingen kan man beställa en kupa helt i mässingsfärg, eller en mer diskret kupa med gyllene detaljer. Det finns också mer vågade varianter för den som vill ha något extra.
Nytt för i år är en kupa helt i glas som man ser igenom, lite industriell stil. Den kommer bli väldigt häftig, säger Leif Hammarberg.

Fasett med glaskupa

Tips utifrån stil
På Fjäråskupan finns ett fyrtiotal olika fläktar som kan måttanpassas, målas och lackas i den stil som du själv önskar. De har också ett tillval som heter decoprint där man kan göra precis som man vill i mönster och formgivning.
Många kunder designar och ritar själva, så lämnar de in en skiss till oss så caddar vi upp kupan och lämnar ett pris inom 48 timmar. Vi kan anpassa skorstenen efter takhöjd och takvinkel, en måttanpassad skorsten blir snygg och det kostar inte så mycket extra att få den specialanpassad. Det blir betydligt snyggare än att köpa en redan färdig, säger Leif Hammarberg.
Står man helt utan idéer kan man få hjälp att välja utifrån lägenhetens eller husets stil i övrigt.
Vi brukar fråga om det är lantligt, modernt, retro eller industristil, och så vidare, så man kan anpassa kupan till köket, men det går så klart att mixa stilar också. Det finns någonting för alla.

Har du exempel på någon extra rolig variant?
Vi har gjort fläktar till ett nybygge i Nacka där de beställde rosa fläktar som tillval. Det är kul när man låter fläkten ta plats. Ett annat projekt är ett 50-talshus i Linköping till vilket vi sålde tolv fläktar av modellen Kupé i olika färger som verkligen passar in i miljön.

Hur ofta bör man byta ut sin fläkt?
I Sverige byter man ut kök i snitt vart sjuttonde år. Och det är ungefär då man ska byta ut fläkten också. Men sköter man fläkten genom att göra ren kupan och tvätta sina fettfilter regelbundet ökar livslängden naturligtvis.

Diskreta fläkten Vy

4 typer av fläktar

Frånluftsfläkt: Fläkten kopplas till en frånluftskanal, och luften trycks eller sugs direkt ut ur huset – beroende på om själva fläktmotorn sitter i kupan eller på vinden/taket. Denna typ är vanligast i framför allt villor, men förekommer i alla typer av bostäder.
Assistfläkt: Fläkten bildar en allians mellan fläkten i köket och husets övriga ventilation, den hjälper den ordinarie fläkten till en ökad funktion. Den kan fungera både i villa och lägenhet.
Spiskåpa: Kåpan är ingen fläkt, utan monteras över spisen och kopplas till det centrala utsugssystemet i huset. Detta är vanligt i lägenheter och ställer högre krav på utformningen av kupan då själva luftflödet brukar vara lågt i sådana centralventilationslösningar. En kupa med stort osuppfång under är då bättre än en kupa som är helt platt under.
Kolfilterfläkt: En kolfilterfläkt återcirkulerar luften och drar alltså inte ut den genom en ventilationskanal som andra fläktar. Den kan placeras var som helst i köket eftersom den inte behöver anslutas till en frånluftskanal. Fläkten har en inbyggd motor för att cirkulera luften. En kolfilterfläkt ska rena luften från fett och matos innan luften förs tillbaka in i köket igen. Ett tips, som kanske inte alla har koll på, är att en kolfilterfläkt ska stå på i cirka 15 minuter efter att man slutat laga mat, på så sätt rengörs filtret och man slipper att lukten återkommer nästa gång man ställer sig vid spisen.

Upphängning
Underhängd: Fläkten monteras under ett köksskåp. Det finns också utdragbara modeller, som är extra praktiska i små kök.
Vägghängd: Den vägghängda fläkten sitter inte ihop med något skåp, utan monteras rakt på väggen vid utsugskanalen.
Frihängd: En frihängd fläkt passar över en köksö. Den har utsuget rakt upp.
Takinfälld: En kupa som man fäller in i taket, den kopplas alltid till en extern motor på vinden eller taket. Detta fungerar i ett kök med plant tak upp till 3 meters takhöjd.