Gör det själv – Frukostbricka

Genom att förnya möbler och detaljer kan de få helt nya användningsområden. Dessutom kan man genom DIY sätta sin egen prägel och skapa personliga inslag i hemmet.

Text och foto  Linda Sellman

Ingen sovmorgon är väl komplett utan en lång och härlig frukost på sängen. Med en vacker frukostbricka kan man lättare hålla smulorna borta från lakanen och njuta lite längre av dagens kanske bästa måltid. Den här brickan i trä från Ikea blir med en mycket liten insats så fin att man även kan låta den stå framme. Saker som inte sätts in i skåp eller packas ner i lådor används i regel mer frekvent – och vem vill inte njuta av en mysig långfrukost lite oftare!

Snabbt och enkelt kan den här brickan göras lite mer fantasifull. Du behöver inte en massa olika redskap eller göra många och dyra inköp för att piffa till den. Lätt som en plätt kan du göra den till en inredningsdetalj, till dig själv eller kanske ge den i present till någon som gärna vill starta dagen i lugn och ro.

Tidsåtgång: Ca 1 timme exkl torktid.

Svårighetsgrad: 1

Du behöver
-Sängbricka Resgods från Ikea
-Grövre pappersbit, exempelvis från en tapet. Den här heter “Solrosor” och kommer från Boråstapeter.
-Lackfärg i matchande kulör med tapeten
-Måttstock
-Blyertspenna
-Sax
-2 penslar
-Lim
-Trälack

Steg 1 – Måla sängbrickans ben och sidor med ett tunt lager färg. Låt färgen torka ordentligt och stryk därefter ett lager till.

Steg 2 – Mät och klipp ut pappersbiten i exakt samma mått som brickan. Har du en mönstrad tapet, kolla då på mönstret så att du får med den delen du tycker är finast.

Steg 3 – Använd ett passande lim för att fästa det urklippta arket på brickan. Här användes trälim, som kan fästa på såväl papper som trä.

Steg 4 – Nu är det bara att lacka tapeten innan frukostbrickan är klar att användas. Man bör stryka på tre tunna lager lack så att ytan blir mer hållbar och kan torkas av. Låt varje lager torka ordentligt innan nästa stryks på.

Frukosten är serverad!

Brickan är även vacker att ha framme, som en påminnelse att det är trevligt med långa, goda frukostar utan stress.

Blir du less på motivet kan du lätt byta ut tapeten mot en ny. Eller varför inte göra en bricka till?!