Verktyg för hemmabruk

Text Marie Heidenfors

Några få verktyg behöver alla ha hemma för att kunna reparera småfel och skavanker, sätta upp tavlor och skruva i en skruv. Ska du göra mer än så behöver du fler, men är det ett engångsjobb kan det räcka med att hyra en maskin under en dag eller två.

Hammare och mejsel bör alla ha i hemmet, (liksom nål och
tråd). Fogsvans och skiftnyckel är också grundläggande
hjälpmedel, liksom arbetshandskar. Därefter är det bara att bygga på i verktygslådan. Det finns färdigfyllda lådor att börja med, bra för unga som nyligen flyttat hemifrån eller för dig som inte redan har börjat samla.
Därefter är det bara att bygga på allteftersom behoven dyker upp. En batteridriven skruvdragare och en borrmaskin kan bli oerhört användbara när man väl har dem. Satsa på kvalitet i allmänhet men speciellt när det gäller borrmaskin. En alltför billig borrmaskin kommer inte att prestera lika bra, de bör minst vara i en prisklass upp emot 2 000 kronor. För flera elverktyg kan du behöva hörselskydd och/eller skyddsglasögon. Ska du riva och isolera väggar, till exempel, behöver du även munskydd.

Det finns många uthyrare av både små handverktyg och större maskiner, kolla på byggmarknader eller på webben. Några utvalda Clas Ohlson-butiker hyr ut verktyg, elhandverktyg kostar 79 kronor per dygn. Hos Bauhaus kan du hyra en trekantslip från Bosch för 100 kronor per dag och ett tapetbord för 75 kronor per dag.