10 smarta tips när du ska måla om

Matnyttiga tips för dig som ska måla väggar och tak inomhus och vill göra jobbet själv. 

1. Kulör

Fundera över kulörval och glans. Tänk på att en färg med högre glansvärde är lättare att hålla ren, som passar i köket och kanske även i barnrummet. Idag finns dock många färger med dessa egenskaper som ändå inte har så hög glans. Var också lite vågad och välj gärna andra kulörer än bara vitt, om det passar för rummet och hemmet. 

2. Förbered

Plocka ut så mycket som möjligt ur rummet som ska målas, som möbler, lampor och allt som sitter på väggarna. De möbler som är stora och tunga att lyfta kan flyttas till mitten av rummet, för att frigöra utrymme vid väggarna. 

Täck dessa möbler med plast eller gamla överblivna lakan. Täck även golven med täckpapp. Tejpa ihop våderna på täckpappen så de håller sig på plats.

3. Måla tak i kök 

Om du ska måla taket i köket bör det tvättas med målartvätt, då det ofta blivit utsatt för stekos och fett. Om det är fläckar eller missfärgningar som inte går bort med målartvätt kan man använda sig av förseglingsspray som du sprayar på fläckarna efter tvätt. Det gör att fläckarna stängs inne. 

4. Tapet 

Om det sitter en gammal tapet på väggarna som ska målas om, måste all lössittande tapet rivas ner först. Annars blir det bubblor under färgen och slutresultatet blir inte som förväntat. Skär bort ojämnheter från skruvhål och liknande om de inte ska återanvändas. Använd en kutterkniv. 

5. Spackla 

Spackla igen alla ojämnheter och hål två gånger. Se till att det torkar helt mellan behandlingarna. Var noga med att få det så jämnt som möjligt, då det underlättar slipningen i nästa moment. 

6. Slipa

Slipa allt spackel med ett lämpligt slippapper. Att använda slipkloss och ett målarskaft till detta moment underlättar då det är lättare att nå, går snabbare och är mer ergonomiskt. 

7. Städa 

Dammsug upp allt damm från lister och golv, som blivit efter spackling och slipning. Städa noggrant så inget slipdamm far omkring och fastnar i färgen när du börjat måla.

8. Måla taket 

Börja med att måla taket och använd en lämplig pensel för att komma åt i takvinklar och taklister. Rolla sedan resten av taket. Använd rikligt med färg i rollern och rulla ut färgen till ett jämnt resultat. Låt torka och måla sedan taket ytterligare en gång vid behov. Måla in takvinkel eller taklist och några centimeter ner på väggen. 

9. Måla väggar

När taket är torrt kan man börja måla runt fönsterfoder, eluttag och lister med en lämplig pensel. Finns det ingen taklist kan man använda sig av en precisionstejp, som man sätter på väggen upp mot takvinkeln, för att få en skarp och rak så kallad snobbkant, vilket ger ett proffsigt resultat. Rolla sedan väggarna och använd rikligt med färg i rollern. Rulla ut färgen till ett jämt resultat. Låt torka och måla en gång till. 

10. Precisionstejp 

Ta bort precisionstejpen direkt efter andra strykningen av väggarna, innan färgen hunnit torka. Annars är risken att färgen slits med när du drar bort tejpen. 

Nu kan du återigen flytta tillbaka in i rummet och njuta av den nymålade känslan!