Anlägga trädgård till nya huset? Tänk på detta!

Vår och sommar betyder också trädgårdstid. Det är nu vinterns långa planering kan blir verklighet. 

Johan Orre, hortonom och kategorichef på Plantagen delar här med sig av sina tio bästa tips när du ska anlägga en trädgård. 

1. Rum i trädgården 

Se till att skapa rum i trädgården. Tänk golv, väggar och tak, där golvet är gräsmattan, stenläggningen eller trädgårdslandet. Väggarna är häckar, staket eller andra gränsmarkerande objekt och taket utgörs av träd och större buskar.

2. Väderstreck

Titta var morgon- respektive kvällssolen är och var det är skönast att sitta vid olika tidpunkter. Välj var du vill ge utrymme för sköna stunder i form av sittplatser. Placera dem gärna på en hårdgjord yta för lättare skötsel.

3. Jordmån

Gräsmattan är tålig och klarar sig med 15-20 cm bra jord. Är det tunnare än så får man räkna med att gräset gulnar under torrperioder.

4. Placering av grönsaksland 

Grönsakslandet ska placeras så att det får sol så många timmar om dagen som möjligt för bästa resultat. Det är viktigt att jorddjupet inte är mindre än 30 cm för ett bra resultat och en riklig skörd.

5. Växtval 

Rabatter för prydnadsväxter kan placeras där man vill ha dem och det här är en väldig viktig punkt i skapandet av trädgårdens karaktär. Viktigt att tänka på vid valet av växter är att välja växter som trivs i det läget de ska placeras och i den jordmån som rabatten har.

6. Lång blomningstid 

Välj växter efter när de blommar, för att få en så lång blomningstid som möjligt. Alla vill njuta av de tidigaste vårblommorna men de flesta glömmer bort höstens pärlor.

7. Plantera träd 

Träd tar lång tid på sig att växa. Därför är det bra att välja träd i ett tidigt skede och inte vänta för länge innan man bestämmer sig. 

8. Plantera vintergröna växter

Barrväxter kan i vissa öron låta trist och dammigt men de är viktiga pusselbitar i vinterträdgården. Tänk färg och form. Det finns blåa barrväxter, gula, gröna, tjocka, korta, krypande. Ja, kort sagt så finns det massor att välja på.

9. De bästa 

De bästa trädgårdsprojekten är de som faktiskt blir av! Var inte överambitiös, utan låt din trädgård växa med ditt intresse och din tid.

10. Njut av och i din trädgård. Det finns inga ’’rätt’’ eller ’’fel’’ när det kommer till att anlägga en trädgård, däremot så finns det massor av saker som gör det lättare att lyckas.