Kiviks Musteri tipsar om naturlig skadedjursbekämpning

Skadedjur, i alla dess former, som förstör i trädgården finns det tyvärr gott om. När man som Kiviks Musteri har 120 000 äppelträd att ta hand om, blir bekämpandet av bladlöss och andra skadedjur desto viktigare. Där använder man sig av naturens egna system för att få nyttodjur att bekämpa skadedjur.

På Kiviks Musteri arbetar man aktivt med naturens egna biologiska system i kampen mot skadedjur. Tvestjärtar, som av sin natur inte gillar solljus, är en av de insekter som ofta utgör ett stort problem i äppelträd. De gömmer sig i skuggan där äpplen växer i klasar och väntar hela dagen på att solen ska försvinna. I väntan sitter de och gnager på äpplena så att de förstörs, utan att egentligen vara intresserade av själva äpplet i sig.

Samtidigt är tvestjärtarna ytterst önskvärda i en äppelodling då de äter upp bladlössen som angriper såväl bladen som äpplena. Det finns alltså ett värde i att ha kvar tvestjärtarna i träden.

I odlingarna på Kiviks Musteri ses därför svarta påsar som sitter fastknutna på stammarna, vilket vissa besökare har uppfattat som skräppåsar. Faktum är att den svarta påsen ger den skugga tvestjärtarna så hett eftertraktar under dagtid och påsarna innehåller också halm för tvestjärtarna att gnaga på. Detta är alltså helt enkelt ett sätt att jobba med naturen i stället för emot den.

Vecklare är ett annat skadedjur och i Sverige finns ca 420 olika arter. En av dem kallas specifikt för äppelvecklare då den trivs på främst äpplen och päron där den gnager gångar i frukten.

För att minska fortplantningen av vecklare används feromoner som luktar som vecklar-honorna och de hängs upp ovanför äppelträden.

– Feromoner är ett ämne som bildas naturligt i kroppen hos alla organismer och som sänder en signal till andra organismer. Det handlar oftast om en sinnesstämning och känsla, men mellan insekter handlar det ofta om att de sänder ut en signal för parning, förklarar odlingschef Jan Fleming Jensen.

– Genom att vi placerar feromonet ovanför träden så dras hannarna dit vilket gör att honorna och hanarna aldrig träffas och vi därmed förhindrar att det bildas nya, berättar Jan vidare.

Kiviks Musteri har odlingar både i Kivik på Österlen och på på Solnäs gård i Fjelie utanför Lund. Företaget arbetar aktivt med forskningssamarbeten tillsammans med olika universitet. Bland annat så pågår ett projekt med Lunds universitet som handlar om just nyttodjur i fruktodlingar och ett annat om Insektsforskning och myror som nyttodjur tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet. Kiviks Musteri upplåter sin odling för olika forskningsprojekt, för att stötta miljön och bidra till en mer hållbar framtid. På www.kiviksmusteri.se/for-miljon kan man läsa mer om detta.