Praktik & Estetik: val av fönster och dörrar

Vad ska jag tänka på när jag ska välja dörrar och fönster till mitt hus?

Stylisten svarar:

–Redan innan man ens kommit in i ett hus, ser man genom att titta på ytterdörren och fönstren, husets stil!

Man måste tänka till här och se sig omkring. Vilken stil har fasaden, vilken form har huset, taket och hur ser infart och trädgård ut. Man bör även tänka på när huset är byggt. Sådant påverkar vilken stil man har på dörrar och fönster. Allt måste hänga ihop och ha en röd tråd.

Något som kan göra skillnad är om man vågar ta till färg. Det självklara valet behöver till exempel inte vara vitt, utan att man kan sätta lite extra tryck på nyansen. Tänk dig till exempel mörkt röd eller orange på fönster, fönsterfoder och ytterdörr, vilken känsla det kan ge. Därför kan det vara viktigt att fundera om man ska vara lite vågad i sina val? 

Även formen på fönstren är viktig. Har man till exempel ett funkishus är det helt rätt med ett eller ett par runda fönster, men kanske inte riktigt det självklara valet om man har ett 60-tals tegelhus. Ett hus som är byggt i sekelskiftet har sin stil och form såklart liksom nybyggda hus. Följ därför stilen i valet av fönster och dörrar.

Man kan välja spröjsade fönster eller stora hela rutor. Samma gäller ytterdörren. Vill man ha ljusinsläpp i hallen eller vill man ha en hel dörr, med mindre eller inget ljusinsläpp alls? 

På många nybyggda hus väljer många att ha fönster på sidorna av ytterdörren, vilket såklart skapar allt annat än en mörk hall. Dubbeldörrar är också trevligt, om stilen på huset gör att det passar. Fönstren kan även vara från golvet, som altandörrar eller ännu hellre skjutdörrar. Det skapar ännu mer rymd och man suddar ut ”inne och ute” lite mer. Man bör då tänka till lite, gällande det svenska klimatet och kallras som kan uppstå vid stora glasytor.

Idag finns dessutom många olika material att välja mellan när det gäller fönster, allt från traditionella träfönsterramar till plast och plåt. 

Ta hjälp och be om offerter om du ska byta fönster och ytterdörr!

Maliin Stor, stylist Qreate

Hantverkaren svarar:

–När du köper nya fönster, så är de självklart tätare än dina gamla. Därför är det viktigt att du ser över ventilationen, något som kanske tidigare skötte sig själv. Det är lätt åtgärdat om du väljer fönster med en spaltventil längst upp i karmen. På så sätt får du en bra tillförsel av luft i ditt hem.

Se till att fråga efter energimärkningen EQ-Fönster. Då blir det lättare för dig att jämföra energiförbrukning och kvalitet mellan olika fönster och tillverkare. En annan märkning du ska fråga efter är P-märkning för att veta att fönstret står upp mot höga krav när det gäller till exempel luft- och regntäthet. Den isolerar värme och klarar av ett högt antal upprepade öppningar och stängningar, samtidigt som den behåller sin höga kvalitet. Fundera även över vilka fönster som du inte behöver öppna. Fasta fönster är nämligen billigare, smidigare och håller längre än öppningsbara.

När det gäller ytterdörr, så fråga efter P-märkning även här. Det visar att dörren klarar av stora skiftningar i temperaturer på samma dag. Det visar även på dörrens energihushållning och fuktsäkerhet. Tänk på att du kan få en färg på utsidan av dörren och en annan på insidan. Väljer du vit på insidan, så får du större frihet att förändra uttrycket hemma. Och sist men inte minst, tänk på att hängning av dörren alltid utgår från att du öppnar den utifrån, så slipper du onödiga överraskningar.

Tobias Hedman, fönster- och dörrspecialist Skånska Byggvaror