Ska du byta golv i ditt hus?

///Hantverkarens råd:

–Först och främst beror golvvalet på vilket rum det handlar om. Är det i hallen du ska lägga det är det bra om golvet är tåligt mot fukt, väta och grus. Då kan ett vinylgolv passa, eller ett laminatgolv. Är det i vardagsrummet kanske du hellre föredrar ett äkta trägolv som finns i mängder av mönster, träslag och lasyrer. Sen är det viktigt att fundera på vilket golv som uppfyller de krav man har i vardagen. Har du barn och hund så rekommenderar vi ett golv som är slitstarkt och praktiskt. Till exempel nyheten Starfloor Click Ultimate från Tarkett, ett vinylgolv med inbyggd akustikbaksida för stegljudsdämpning som passar perfekt för en barnfamilj. Olika golv är olika lätta att lägga. Klickgolv finns både i vinyl, trä och laminat och är många gånger att föredra om man ska göra jobbet själv. Ett generellt tips om läggning är att underlaget ska vara helt rent och plant innan man börjar lägga. Ett annat allmänt råd vad gäller golv är att utgå från både design och funktion, då brukar det bli bäst resultat. Vilket golv passar bäst med övrig inredning utseendemässigt? Och vilket golv passar bäst för det vardagsliv man lever i sitt hus?

Kerstin Lagerlöf, Marknadschef Tarkett Sverige

///Stylistens råd:

–Golvet är viktigare än vad man först kan tro. Tänk till exempel på hur stor del av ditt hem som är just golv. Fortsätt med den stil du gillar ner på golven så får du ett lugnt och stilrent hem.

När man står inför beslutet att välja golv i sitt hem är det en del att tänka på. Till exempel är det viktigt att tänka på att olika rum i ett hem ställer olika krav på golvet. Slitaget är till exempel annorlunda i hallen mot för i ett sovrum eller kök.

Om man har möjlighet är det fantastiskt att ha samma golv i hela huset eller åtminstone i flera rum som angränsar till varandra. Det skapar (en ) lugn och en helhet som är härlig och hemmet upplevs som större.

Något som skapar ännu mer helhet är om man har möjlighet att plocka bort trösklar mellan rummen. Det gör att hemmet upplevs som större eftersom det inte finns avbrott här och där i form av trösklar. Detta är såklart mer möjligt om man har öppningar mellan rummen och lite svårare att lösa om man har dörrar som kräver tröskel. Men se över hur ni har det i ert hem och våga ta bort trösklarna!

Idag finns det massor med olika nya material på golvfronten. Allt från klinker som ser ut som trä till plastmattor som ser ut som plåt. Det gör att valmöjligheterna är oändliga och man kan verkligen få hela hemmet att hänga ihop i den stil man självönskar och tycker om. Många golvleverantörer jobbar också mer och mer miljömedvetet, vilket är så rätt och bra i dessa tider.

Tänk också på att hårda golv kan vara lite förrädiska, då saker som tappas lätt går sönder och att golvet gör att ljudet studsar mer än om man till exempel har ett trägolv.

Se också över om golvet tål golvvärme om ni nu har det eller planerar att skaffa.

Maliin Stoor, Qreate