Jag skapar min egen natur

Mönstermakaren Ulrika Gustafsson är en mästare på
att göra fantasifulla, naturnära motiv. Under pseudony-
men Plingsulli är hon nu aktuell hos Hemtex med en
textilkollektion, vilken är dekorativ i hemmets alla rum.

Berätta mer om dig!
– Jag är uppvuxen i ett småländskt samhälle, men i dag bor jag i Göte-borg. Jag började med fri konst och har studerat på flera folkhögskolor, men jag har även gått en utbildning i trädgårdsdesign. Dessutom har jag pluggat textil och konst på högskolan i Göteborg. Min studietid var rolig eftersom det var så fritt och fokus låg inte på det tekniska, det var i skolan som jag utvecklade min egen stil. När jag började teckna var det tvunget att vara naturtroget, allt skulle ha rätt proportioner. Nu har jag släppt lös och gör som jag vill – jag skapar min egen natur. Det roligaste jag vet är att leka med former, jag kanske förstorar en frukt eller ett blad och leker ständigt med kontraster.

Kan du beskriva din stil?
– Jag ritar alltid för hand, jag gillar att inte allt blir perfekt. Samtidigt gäller det att hitta en balans, det får inte heller bli för rått. Ibland gillar jag att rita något som ”stör” i illustrationen, det skapar spänning i bilden. Till exempel ett blad som någon insekt har tuggat på – precis som i naturen. Det blir perfekt men ändå inte.

Hur kom du på namnet Plingsulli?
– Min mamma kallas för Pling och jag kallas Ulli av några i släkten. I ett mejl som gick ut till hela släkten skrev en släkting om Plings Ulli, när det syftades på mig. Det var ett roligare namn än det jag har. Det var ett namn som kanske hör ihop med mitt lilla jag. Mina föräldrar har alltid uppmuntrat mitt tecknade och genom att välja namnet Plingsulli vårdas mitt lilla jag. Egentligen har allt mitt skapande en koppling till just mitt lilla jag.

När blev du intresserad av mönster?
– Det var under en kurs på en folkhögskola. Det är något med att upp-repa mönster i all oändlighet, till exempel en tapet som täcker en hel vägg. När jag ritar mönster blir jag ofta inspirerad av en bild jag sett. Jag är inspirerad av och förtjust i växter, former och färger. När jag gör mönster och figurer för barn så kanske jag hittar på en fantasivärld. Jag ser ett hus framför mig och funderar över vem som bor där.

Hur inreder man med mönster?
– Jag tycker att man ska strunta i vad någon annan tycker. Det gäller att våga och gå på känsla. Jag försöker också använda mig av mönster hemma och det är ett pågående projekt. Jag vill våga mönster!