Dante Zia gör nya versioner av svenskarnas vardagsfavoriter

Spagetti med köttfärssås, kyckling och korvstroganoff fortsätter vara favoriter på de svenska middagsborden. Vad många kanske inte tänker på är att vardagsrätterna är riktiga klimatbovar. Nu har kocken Dante Zia tagit fram mer hälsosamma och hållbara varianter.

I veckan lanseras initiativet “Climate change your mind”, ett samarbete mellan Gunhild Stordalens stiftelse EAT och Danones växtbaserade varumärke Alpro. Tillsammans med tv-kocken och matinfluencern Dante Zia, har man tagit fram hälsosamma och hållbara varianter av svenskarnas vardagsfavoriter. 

– Det har varit otroligt roligt att få experimentera med de klassiska recepten. Jag lovar att de klimatsmarta rätterna är minst lika goda som originalen, säger Dante Zia, ambassadör för Climate change your mind.

Rätterna som ska få svenskarna att ändra middagsplaner går under namnet “ångerrätter”. Bland recepten hittar vi bland annat en stroganoff med ostronskivling och en köttfärssås på belugalinser. 

Ångerrätterna bygger på den planetära hälsodieten, en vetenskaplig tallriksmodell som är baserad på EAT-Lancet Commissions mål för hälsosam kost. Forskarna bakom rapporten menar att vi behöver ställa om kosten för att kunna mätta hela jordens befolkning med hälsosam mat inom planetens gränser, vilket tallriksmodellen ska hjälpa till med.

– En vanlig missuppfattning är att det krävs en enorm förändring för att äta hållbart. Men det stämmer inte. Initiativet “Climate Change Your Mind” är ett bevis på att små förändringar kan bidra till en hälsosammare och mer hållbar värld. Det finns ofta en skillnad mellan att vara medveten om vad som måste göras, och att faktiskt agera på det. Dantes ångerrätter visar hur enkelt det kan vara att byta ut några ingredienser och skapa en rätt som ger stora vinster för miljön och hälsan, säger Dr Gunhild Stordalen på EAT. 

Det var under 2021 som EAT gick samman med Alpro för att tillsammans främja ett mer hälsosamt och hållbart livsmedelssystem. Idag står livsmedelsproduktionen för

en tredjedel av växthusgaserna och 70 procent av färskvattenanvändningen*. Något EAT och Alpro vill ändra med initiativet “Climate Change your mind”. 

–Maten vi äter har en enorm påverkan på den biologiska mångfalden och spelar en avgörande roll för hur jorden och människor mår. Med initiativet vill vi bidra med kunskap och inspiration till en mer hållbar livsstil. Den positiva nyheten är: Fixar vi maten så fixar vi planeten, säger Susanne Blomqvist, Senior Brand Manager på Alpro.

*enligt rapporter från WWF*. 

Mer information om Climate change your mind och Dantes recept finns www.climatechangeyourmind.se. Läs mer om den planetära hälsodieten HÄR