Grilltips

Alla kan grilla sägs det, men hur gör man för att det ska bli riktigt gott? Välj rätt grill för just dina behov och lär av misstagen. Bra råvaror är som alltid vikt-iga, men allra viktigast är gemenskapen och trivseln när vi samlas runt grillen.

Foto Colourbox

Tips för kolgrillen!

Köttet bränns lätt när jag har marinerat det, varför? Torka av köttet innan du börjar så att marinaden inte droppar ner på glöden, då börjar den brinna och bränner köttet.

Varför fastnar fisken på gallret när jag ska grilla? Gallret är förmodligen kallt, lägg på det i god tid innan du ska grilla. Ta ut fisken och annat som ska grillas ur kylen så att det hinner få rumstemp-eratur innan du börjar. Vänd inte fisken för snabbt, låt den få en stekyta först.

Jag gillar att blanda kött, skaldjur och grönsaker på samma spett, det blir så vackert. Men hur vet jag att allt är färdiggrillat? Att blanda råvaror på samma spett blir sällan lyckat, tyvärr, sätt dem på varsitt spett om du inte vill ha bränd eller rå mat.

Grillad frukt till dessert, hur gör jag?
Det funkar bra att grilla till exempel ananas, persika, mango eller päron. Jordgubbar och andra bär kan du lägga i folie. Servera gärna med grädde eller yoghurt som smaksatts med någonting syrligt som citron eller lime. Mums!

Hur gör jag enklast rent grillgallret?
Det finns många knep och metoder men det bästa är nog att diska med såpa och låta det ligga och dra i vattnet först. Du kan även smörja in gallret med såpa, lägga in det i ugnen på 100 °C och därefter låta det svalna innan du diskar det.

Av Marie Heidenfors