Så kan gårdagens fralla bli dagens semla

Hela Sverige Bakar-vinnaren Carla von Hofsten tipsar om hur du gör semlor på räddat bröd

Den 13 februari infaller fettisdagen då svenskarna uppskattas äta 6 miljoner semlor. Samtidigt som bagerierna bullar upp med nybakta semlor, slänger svenskarna 15%* av det bröd som bakas, vilket innebär att 80.000 ton bröd slängs per år. Därför har Carla von Hofsten, vinnare av Hela Sverige Bakar 2023, tillsammans med maträddar-appen Too Good To Go tagit fram recept på en hållbar semla gjord på räddat bröd.

Varje år dyker det upp nya sorters semlor, allt från kremlor till semmelwraps. Den mest hållbara semlan är givetvis den semlan som äts – inte den trendiga semlan som bakats i överflöd för att bli en snackis som sedan riskerar att slängas. Med hänsyn till det stora brödsvinnet och insikten att allt kan bli en semla uppmanar Too Good To Go till att ta tillvara på de bröd och bakverk som redan bakats. Carla von Hofsten har därför tagit fram ett recept på “Fattiga Riddare-semlan”, gjord på räddat bröd. Genom att göra en semla på de bröd och bakverk som redan finns tillgängliga, kan man definitivt njuta med gott samvete – samtidigt som man sparar pengar och undviker svinn.

Fattiga riddare är den perfekta lösningen för att göra brödet du ätit hela veckan lite roligare eller ta tillvara på bröd som blivit torrt. Jag ville fräscha upp den traditionella semlan lite med yoghurt istället för grädde så den blir lite syrlig och med sylt istället för mandelmassa så den blir lite fruktigare. Mitt bästa tips för att baka hållbart är att öppna sinnet, använd upp de ingredienser som redan finns eller köp ingredienser som är nära utgångsdatum och låt sedan fantasin styra.” säger Carla von Hofsten.

Recept på fattig riddare-semlan

Ingredienser:

 •  2 frallor
 •  1ägg
 •  1 dl mjölk (valfri)
 •  ca 1 msk smör att steka i
 •  2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
 •  2 tsk vaniljsocker

 •  Valfri sylt (jag rörde ihop blåbär med svartvinbärsgelé)
 •  Ca 1/2 dl strösocker
 •  Ca 5 g mortlad kardemumma

Gör såhär:

 1. Vispa ihop ägg och mjölk i en djup tallrik.
 2. Skär av en tredjedel av frallorna och vänd sedan frallorna i äggvispet.
 3. Stek frallorna i smör, ca 2 minuter på varje sida eller tills de blivit gyllene på medelhög värme i en stekpanna.
 4. Blanda strösocker och kardemumma i en djup tallrik. Rulla sedan frallorna i kardemummasockret så att de täcks helt.
 5. Rör ihop yoghurten med vaniljsockret.
 6. Klicka ut valfri sylt på frallbottnarna, toppa med en rejäl klick yoghurt och lägg sedan på fralllocket.

Tips! Fyll en tom pepparkvarn med kardemummakärnor så slipper du mortla dem varje gång!