Smultronställen över Sommarsverige

Äntligen är det dags för sommar- och semestertider! Många väljer att fly landet direkt, men varför inte stanna kvar under sommaren och njuta av det vackra vi kan ta del av här hemma? Sverige har faktiskt en hel del att erbjuda under sommaren, var du än befinner dig i vårt avlånga land. Här kommer några tips.

Foto: Roger Andersson

Alnön – Tranviken
Passar bäst för: Alla
Alnön är Sveriges 13:e största ö och under sommaren brukar det vara populärt att åka ut just hit. På Alnön finns en fantastisk strand vid namn Tranviken,
även kallad ”Norrlands Hawaii”. Här finns både en fin, långgrund sandstrand och tempererade pooler. Du har även tillgång till glass, dryck och lätt mat. Möjligheterna är goda för att hålla sig aktiverad; du kan både spela beachvolleyboll och hoppa studsmatta. Men självklart är det mer än okej att bara ligga och slappa med en bok hela dagen också, du bestämmer själv. Är du i Sundsvallsområdet så bara måste du åka hit över en dag!

 

Foto: Lennart Åström, Kalix kommun

Kalix – Sommarfesten
Passar bäst för: Kompisgäng, barnfamiljer
Är du sugen på fest och äventyr tillsammans med massor av människor? I så fall rekommenderar jag dig att ta dig till Kalix i sommar. Här hålls nämligen Sommarfesten, en stor festival för barn och vuxna i alla åldrar, under några dagar i juli. På Sommarfesten finns bland annat ett tivoli, en matlagningstävling, en barnshow och en stor sommarloppis. Den pågår
mellan 14 och 22 juli och du väljer själv om du vill köpa biljett för en eller flera dagar. Några av artisterna som kommer framträda i år är Chris Kläfford, Sabina Ddumba, Lena Philipsson och Brolle Jr.

Foto: Colourbox

Göteborg – Brain Freeze/Råda Gelato
Passar bäst för: Alla
När solen kikar fram blir nog de flesta sugna på att njuta av en iskall och god glass. Det här glasstället är en lokal favorit i Göteborg som du definitivt borde
prova om du befinner dig här. Glassen görs helt från grunden och utan artificiella tillsatser eller färdiga smaker, därmed finns här unika smaker som du inte hittar någon annanstans. Några exempel är smakerna ”pannkakor med bacon och lönnsirap”, ”brynt smör” eller ”semla” som funnits tidigare. Smakerna på menyn uppdateras dagligen och därför kan det även vara kul att komma hit för att prova någonting annorlunda. Självklart finns även de klassiska och mer vanliga smakerna för dig som redan kan dina favoriter.

Foto: Colourbox

Gotland – Crêperiet i Fide
Passar bäst för: Alla
Gotland har blivit otroligt populärt under de senaste åren, kanske för att det finns så många idylliska smultronställen på ön. I ett litet undangömt hörn i Fide finns ett crêperie som heter Crêperie Lätt som en Galette. Utanför ser det inte mycket ut för världen men de crêpes som serveras här sägs vara de bästa utanför Frankrikes gränser. Ägaren, Alexandre Emery, pratar gärna franska och driver det charmiga crêperiet på ett härligt bohemiskt vis. Under sommaren är crêperiet öppet varje dag mellan 10 och 22 och här finns en stor och blommig uteservering. Det finns ett stort utbud av båda matiga och söta crêpes, någonting för alla.

Av: Sara Wigsén