Gör det själv: Hängande hylla

Gör en hylla som hänger fritt i rummet, ett enkelt projekt som blir en rolig och annorlunda inredningsdetalj.

Text och foto Hildur Blad / fixaodona.se


Små hyllor är perfekta både för att lösa ett förvaringsproblem och samtidigt vara en inredningsdetalj. Vanligtvis är hyllor förankrade i väggen eller så står de på golvet. Men här kommer ett tips på en hängande hylla som du lätt tillverkar själv. Häng den från taket eller kanske från gardinstången. Den passar lika bra till boken som till blomkrukan.

Jag valde att använda mig av tre populära material – plywood, läder och marmor.Du behöver:
plywoodskiva
läderband
kontaktplast
sax
rakblad eller skalpell
borrmaskin

Gör så här:

Såga till plywoodskivan i önskad storlek, antingen på egen hand eller be om hjälp i brädgården. Borra hål i varje hörn av skivan. Diameter på borren väljs utifrån storlek på läderbandet. Borra försiktigt eftersom det är lätt hänt att skivan flisar.

Klipp till kontaktplast som är någon centimeter större än skivan. Ta bort skyddspappret och pressa fast folien mot underlaget. Klä båda sidor med kontaktplast men lämna kanterna trärena. Skär rent kanterna med en skalpell eller rakblad.

Gör kryss i kontaktplasten i varje hål och trä igenom läderbandet. Knyt en knut som stopp på undersidan.

Antingen knyter du ihop alla fyra ändar tillsammans eller så delar du upp dem på två eller fyra punkter beroende på hur hyllan ska användas och hur stadig den behöver vara.