Driv upp en liten ek

Att driva upp en egen liten ek är såväl fascinerande som spännande och de små plantorna blir dessutom en dekorativ inredningsdetalj.

Under oktober månad ligger många ekollon på marken under dess träd och det är rätt tid att plocka dem. Plocka många, då det är långt ifrån alla som är villiga att gro. Hittar du ekollon med en lite svans tar du dem, för då är lite av jobbet redan gjort av moder natur.

Plocka helst ekollon som är bruna, då de har en betydligt bättre grobarhet. För att ekollonen sedan ska sätt fart att gro lägger man dem i blöt under några dagar. Vattnet behöver bytas ut varje dag så det inte bildas bakterier som får ekollonen att ruttna.

Efter några dagar tar du upp ekollonen och sätter små nålar i dem innan de placeras på små vaser med ekollonens spets nedåt. Detta för att ekollonen nu bara till hälften ska vara täckta med vatten och den resterande halvan i luften. Placera vaserna ljust och se till att de har tillräckligt med vatten.

Efter några veckor av tålmodigt väntade kan man se hur en del av ekollonen har fått en liten vit svans som är dess grodd.
De små groddarna har börjat kika fram och söker sig mot ljuset. Låt dem stå kvar ytterligare en tid i vasen och se till att rötterna når vattenytan och fortsätt ha tålamod.
Plantera dem i en kruka med blomjord och se till att vattna jorden då den känns torr. Ge de små ekplantorna en ljus placering men skydda dem mot de riktigt starka solstrålarna som kan bränna sönder deras skira blad.
Hade du turen att hitta ekollon som
redan från början hade en grodd har de vid det här laget troligen börjar bilda ordentliga rötter.
Ekollonen har satt fart att växa och de har bildat rötter. Om du vill kan du fortsätta ha ekplantan i vasen, men då måste du kontinuerligt byta vatten. Annars har nu plantorna vuxit sig tillräckligt stora för att kunna planteras ner i en kruka med jord.
Är det fortfarande vinter ute vill den lilla plantan fortsätta bo inomhus ett tag till. När sedan våren kommer vill den gärna flytta ut på balkongen eller trädgården.