IKEA HACKS – Funktionellt bänkskåp får den rätta tidsandan

Ett enkelt men passande skåp till ett bra pris. Klädd i målade panelskivor kommer skåpet att få den rätta sommarstugelooken.

Text och Foto LINDA SELLMAN

Genom att förnya möbler och detaljer kan de få helt nya användningsområden. Dessutom kan du genom DIY sätta din egen prägel och skapa personliga inslag i hemmet.

Du behöver: 
Knoxhult bänkskåp från Ikea
Väggpanel – pärlspont från Byggmax
Halvblank lackfärg i valfri kulör
2 penslar, en större och en mindre
Handtag eller knoppar till låda och skåpdörrar
Maxi Bond Seal
Småspik eller skruv till knoppar eller handtag. 
Skruvmejsel eller skruvdragare till montering
Måttstock
Penna
Cirkelsåg eller sticksåg
Handspruta till limmet
Tvingar
Hammare
Sandpapper

Gör så här:

1. Börja med att montera ihop Knoxhult bänkskåp fram till steg nummer 38 i monteringsanvisningen (finns på Ikeas hemsida).

2. Panelskivorna som skåpet ska kläs in i är gjorda av MDF. De är lätta, tunna och därmed enkla att arbeta med. Panelskivorna behöver inget förarbete utan det räcker med två färgstrykningar för att de sk få en fin och hållbar yta. Jag använde halvblank lackfärg av nyansen “Lagerblad”. 

3. Mät och markera måttet på lådan, de två luckorna samt bänkens sida när panelskivorna torkat. Vänd panelskivorna så du får baksidan uppåt. Såga ut efter markeringarna med hjälp av cirkelsåg, då får du ett rakt och fint resultat.


4. Eftersom panelskivornas bredd inte räcker till över hela skåpdörrarna behöver man skarva  ihop dem med en extra bit. Mät noga så att det inte blir någon glipa på dörrarna när de sedan ska limmas fast. Såga därefter ut dem. 

5. Tänk på hur skåpluckorna kommer att sitta när de väl är på plats. Enklast är att sätta de fabrikssågade sidorna mot den del av luckorna som ska vara inåt bänken. 

6. Skivorna fäst enkelt med Maxi Bond Seal. Det är ett monteringslim som kan limma i princip allt. Sätt tuben i en handspruta. Klipp eller skär av toppen så att du kan trycka ut en lagom tjock sträng av klistret. Tryck ut limmet på hela ytan så att skivorna fäster ordentligt på låda, lucka och bänkens sida. 

7. Limma först fast den större panelskivan på skåpluckan och därefter den skarvade. Limmet torkar inte superfort, så du kan reglera skivorna lite så att de hamnar perfekt och täcker in hela luckan. 

8. Sätt några tvingar i hörnen en stund så att limmet fäster ordentligt.

9. När limmet torkat är det dags att snygga till eventuella skavanker som uppkommit när de sågades ut. Kanterna kan vara lite ojämna och kan då jämnas till lie me ett sandpapper. 

10. Sätt fast luckor och låda enligt bänkskåpets monteringsanvisning och måla all panel ytterligare en gång om det behövs. Måla även det vita som syns mellan panelerna på bänkskåpets hörn, överdelen av luckorna och lådan med mindre pensel. Låt sedan allt torka innan du fyller skåpet med saker.

Sedan är du färdig! Utan större svårigheter eller möda har bänkskåpet fått ett mer passande utseende, utan att för den sakens skull tumma på dess funktion. Handtag eller knoppar väljer man själv utefter tycke och smak. Handtagen jag använde mig utav hittade jag på en loppis. 

Tips! Det är bra att hålla till på ett stadigt bord och vara två under sågningen, så att en kan stödja skivan.

Fler härliga bilder på bänkskåpet hittar du i Hem Ljuva Hem 4 – 2022.