Luciapyssel: Julig girlang av citrusfrukter

Att frossa i apelsiner och clementiner hör julen till och lika smakfullt är de för ögat att dekorera hemmet med. En girlang av torkade citrusfrukter är busenkelt att göra – allt som krävs är lite tid i ugnen – och kan pynta såväl fönster som julgran.

Allt som behövdes för dessa girlanger var två apelsiner, två citroner och två lime – och då blev det en del skivor över till fler dekorationer. För att fästa ihop användes sytråd i en färg som matchade frukterna och en nål. Sytråden blir naturligt ganska osynlig, för en annan look kan tråd i gute eller garn vara supersnyggt. Då behöver du bara en grövre nål.

Gör såhär:

Skiva frukterna tunt med kniv eller mandolin. Sprid ut på bakplåtspapper på galler eller bakplåt. Dessa sex frukter fick plats på tre galler och gick in i ugnen tillsammans.

Dra på ugnen på 50-75 grader. Hur lång tid det tar beror lite på din ugn och hur tunt du skivar frukterna, men avsätt ett par timmar för säkerhets skull. I det här projektet användes varmluftsugn och gallren fick byta plats med varandra några gånger. 

Viktigt är att öppna ugnsluckan och vädra ut lite fukt med jämna mellanrum. Du kan med fördel torka av insidan av luckan, där fukten gärna samlas, när du vädrar. Använd grytvante och hushållspapper för att inte bränna dig. Som bonus får du en skinande ren ugnslucka. Bonus nummer två är att hela köket luktar som det fräschaste av rengöringsmedel. 

När frukterna känns helt torra vid beröring kan de få svalna lite, vilket går ganska fort, och du kan hälla av dem från plåtarna till din arbetsyta.

Tips: För ännu maffigare skivor och mer färgvariation, använd blodapelsin.

Sedan är det bara att sy ihop härligheten så som du vill ha det. En lång girlang eller flera korta? Titta ut var du vill hänga girlangerna och mät hur långa de behöver vara för att t.ex. sträcka sig över en gardinkappa. Klipp en sytråd i önskad läng och sy igenom skivorna på två sidor för att få dem att ligga platt mot tråden, rakt igenom i mitten om du önskar den effekten. Den första och sista skivan på varje girlang fäster du enklast med en knut i ena änden så att de inte halkar av tråden.

När du är nöjd med dina slingor är det bara att knyta fast dem på önskad plats och njuta av din skapelse.

Tips: Blanda skivorna med kanelstänger, kottar eller vad du vill får att variera utseendet.

Blir det några skivor över kan de strös över en bricka med ljusstakar eller bara ligga i en burk framme – allt som dessa frukter rör blir ett konstverk.

Glad Lucia, önskar vi på Hem Ljuva Hem!