Start-up lanserar kurerade odlingskollektioner för att ta hemmaodling till ny nivå

Odlings– och trädgårdsbranschen har under de senaste åren skjutit i höjden drivet av ett ökat intresse för hållbarhet, egenproducerat och vårt eget välbefinnande – att skapa något själv från grunden. Nu lanseras New Botanic som erbjuder noga utvalda odlingskollektioner med personliga favoriter bland blom- och grönsaksfröer, fint paketerat tillsammans med odlingsdetaljer, kunskap och inspiration. Visionen är att väcka odlingslusten hos fler, men även att sänka barriärerna för att komma igång och skapa bästa förutsättningar för att lyckas. Ambitionen är också att organiskt bygga upp ett community där odlingsintresserade kan dela med sig av sin egen resa från frö till planta. Bakom företaget står bland andra trädgårdsdesignern och fd modeskaparen Nicole Wilson.

New Botanic vill skapa fler möjligheter till att odla oavsett om du bor i lägenhet, radhus eller villa, eller om du har balkong, altan eller trädgård. Varje kollektion innehåller fem handplockade fröer som är utvalda för sina unika kvaliteter och egenskaper, både var och en för sig men också utifrån den helhet fröerna tillsammans skapar. Samtliga fröer är testodlade i egna trädgårdar för att kunna ge allra bästa råd om var och hur de ska odlas. Kollektionerna innehåller dessutom miljövänliga odlingsbriketter av kokos så att man får allt man behöver för att kunna komma igång.
New Botanic kommer årligen att släppa nya odlingskollektioner. Nu under våren kommer vi för S/S 22 presentera sex kollektioner– Coco Bouquet Collection, The Black Collection, Botanic Deco Collection, Romantic Bouquet Collection, The Salad Collection och Lace Bouquet Collection.

– Att se ett frö du själv har satt i jorden börja gro är ingenting annat än ren magi. Resan från
denna lilla grodd till fullvuxen planta kan ibland kännas lång, men den som väntar och vårdar
kommer att berikas på så många sätt. Att skörda sina egna gurkor i fönstret eller plocka
buketter från sitt eget land är svårslaget. Visionen med New Botanic är att få fler människor
att uppleva just den fantastiska känslan, säger Nicole Wilson.

Svenskarnas intresse för att odla sina egna grönsaker och blommor är på enorm frammarsch. Att komma i gång med sin odling, oavsett om det gäller att hitta rätt produkter eller få rätt hjälp på vägen, är inte alltid så enkelt.

– Att odla och skörda egna grönsaker och blommor är något av det mest välgörande och belönande som finns. Dock kan steget in i odlingsvärlden vara en snårig djungel av olika fröer och produkter att välja mellan. Här har New Botanic en intressant roll att spela. Baserat på våra personliga framgångar, misslyckanden och lärdomar inom odling så vill vi vända på logiken och i stället ta avstamp i odlarens värld och förutsättningar. Vi kommer kontinuerligt att släppa nya frökollektioner anpassade efter säsong, kunskapsnivåer, intresse och smak, säger Hanna Fallenius.

New Botanic grundas av före detta modedesignern, numera trädgårdsdesignern, Nicole Wilson samt trion bakom kommunikations- och varumärkesbyrån Carve – Hanna Fallenius, Peter Lindgren och Hannes Kerstell. Utöver sina yrkesroller är de dessutom passionerade hemmaodlare som fyller sina villaträdgårdar, balkonger och fönsterbrädor med blommor och grönsaker.

– Jag tar med mig min erfarenhet från både mode- och trädgårdsdesign där man arbetar med
att kombinera olika plagg eller sätta samman växter för att skapa den bästa helheten
gällande både form, färg, stil och funktion. Men också att jobba med kollektionstänk och
konceptualisera och visualisera en idé om ett slutresultat. New Botanic är framförallt lustmen
även designdrivet. Vi vill få odling att kännas enkelt, lustfyllt och snyggt, avslutar Nicole
Wilson.

Om New Botanics odlingskollektioner
Varje kollektion innehåller fem handplockade fröer sammansatta efter en tydlig idé om ett
slutresultat. Fröerna är förpackade i fina fröpåsar handmålade av konstnären och formgivaren
Marika Vaccino Andersson. Kollektionerna innehåller även 30 miljövänliga odlingsbriketter av kokos som sväller upp av vatten för att sedan så fröerna i, märkpinnar för att märka sådderna och superenkla instruktioner för att komma i gång direkt med odlingen. Innehållet i varje kollektion gör att du blir självförsörjande på dessa utvalda grönsaker och snittblommor under stor del av säsongen.
Kollektionerna kommer att finnas till försäljning fr om februari 2022 på www.newbotanic.se till priser mellan 400-500 kr.