10 smarta tips för dig som ska bygga nytt kök


Det finns mycket att tänka på och val att göra när man ska bygga nytt kök. Här delar Cassandra Berg, köksdesigner på Marbodal med sig av sina tio bästa tips. Text: Jenny Olsson


1. Tänk långsiktigt

Försök att tänka långsiktigt. Köket är något du kommer att leva med länge, så behåll en neutral bas och arbeta med tillbehör för att göra det mer personligt.


2. Hållbart

För Marbodal är hållbarhet viktigt i alla led. Tidlöst och hållbart
producerade material är därför av stor vikt för oss. Det är bättre att bygga ett kök av kvalitet som håller i generationer.

3. Planera

Det viktigaste att tänka på när man ska bygga ett nytt kök är utformningen och vad man vill få ut av det. Det låter basalt, men när man bygger om har man även möjlighet att ändra på
saker till det bättre. Vilket syfte ska köket fylla och vilka funktioner ska det ha? Kan planlösningen ändras? Ta gärna hjälp av oss som är experter för att diskutera era tankar, då man lätt fastnar i den typ av planlösning som man redan har.

Sobert svart med ljusa inslag. Inspirationsbild från D-cor.

4. Prioritera förvaring

Det finns många smarta förvaringslösningar som hjälper dig att maximera utrymmet i ditt kök. Med hjälp av en köksdesigner kan du få tips och råd kring ditt nya kök, sånt som kan vara svårt att tänka på själv. Fundera igenom vad som behöver förvaras i köket och om det är något ni eventuellt kan rensa bort.

5. Glöm inte bort arbets- flödet

Tänk igenom kökets arbetsflöde för att matlagningen ska bli så enkel och rolig som möjligt. Allt från en uppbyggd ugn till avstånd mellan kyl, frys och spishäll, så du enkelt kan röra dig emellan. Är ni fler i köket samtidigt? Tänk på placeringen och avstånd mellan diskho och häll, för att få tillräckligt med utrymme för båda arbetsytorna.

6. Välj rätt material på bänk- skivan

Tänk på hur du använder din bänkskiva idag och vilket material på bänkskivan som passar dig och ditt kök. En kalksten är vacker och tidlös, men ofta ömtålig. Kvartskomposit är istället ett material som är mycket tåligt, hållbart och är helt underhållsfritt.

Har du ett kök och köksö med sittplatser så kan en idé vara att ha ett mjukare material på köksön, såsom en massiv träskiva. Det ger en varm och ombonad känsla.

7. Låt det ta tid

Självklart vill du ha ditt drömkök så snabbt som möjligt, men eftersom det är en process med många beslut är det viktigt att du låter det få ta den tid som behövs. Försök att inte ta några snabba beslut, tänk istället igenom alla val. Prata gärna med vänner som gjort om sina kök, för att få tips.

8. Drömmen om en köksö

Många tror att en köksö inte får plats, men genom att disponera om och ändra kökets planlösning så finns det ofta stora möjligheter för en köksö. Kanske behövs en vägg rivas för att öppna upp – en köksdesigner hjälper dig med just detta.

9. Eluttag och belysning

Det är lätt att glömma bort detaljer såsom eluttag och belysning. Planera redan från början var du behöver el och var köksmaskinerna kommer att stå. Det är enklare att göra rätt från början gällande eluttag.

10. Pris

Man brukar säga att ett kök är uppdelat i tre delar, som snickerier, bänkskivor och vitvaror. Är det någon del som du kan tänka dig hålla nere priset på? Det finns en del tips, exempelvis genom att välja skåp istället för lådor eller att välja laminat framför sten i bänkskivan.

Vitt med gröna och svarta detaljer bildar en härlig mix. Inspirationsbild från Anebygruppen.