3 tips till vardagsekonomin

Foto: Colourbox

Man brukar säga att januari är den fattigaste månaden på året. Försvann alla pengar under julen och behöver du skrapa ihop lite extrapengar för att överleva till nästa lön? Eller vill du bara se över din vardagsekonomi? Ofta tänker man inte på var pengarna försvinner iväg och de små spontanköpen blir oftast väldigt stora tillsammans. Vi har samlat några tips som kan hjälpa dig att se över din vardagsekonomi.

Ta hand om dina saker – Går du runt utan skydd till telefonen eller lägger glasögonen lite överallt utan fodral? Ta hand om dina saker, skaffa ett ordentligt mobilskal som skyddar telefonen mot sprickor eller ett fodral till glasögonen så de håller längre utan repor och trasiga bågar. Börjar sulan på skon gå sönder? Ta skorna till skomakaren innan du börjar nöta sönder skorna, du räddar dig själv från onödiga utgifter som du skulle kunnat undvikit.

Handla medvetet – Visst känns det skönt att komma undan billigt? Ibland är vi dock dumsnåla och köper billiga saker, för stunden blev det billigt men i längden dyrare. Den snygga, men så billiga skjortan kanske inte klarar av tvättmaskinen lika bra som den lite dyrare? Jämför kvalitet och pris, ibland kan det dyrare alternativet vara bättre i längden!

Onödiga utgifter – Blir det lunch ute på stan allt för ofta eller kanske en take away-kaffe? Planera goda matlådor att ta med till jobbet. Kanske blev det över efter middagen igår, varför inte ordna med en matlåda att ta med dagen efter. Du sparar pengar samtidigt som du minskar matsvinnet hemma.

Av Elvira Gidlund