Checklista för dig som ska bygga ett nytt hus

Att bygga ett nytt hus är för många att förverkliga en dröm. Här ger Moa Karlsson, säljare på SmålandsVillan i Uddevalla några tips på vägen. 

1. Förtroende

Mitt främsta tips är att du känner förtroende för säljaren hos den husleverantör du väljer att köpa ditt nya hus av.

Det är en stor affär och du har en lång resa framför dig. Stäm av med säljaren vad du förväntar dig utav hen. 

2. Läge

När du hittar en tomt som du fastnat för, ta gärna med dig säljaren ut till platsen. Då kan ni tillsammans prata omm vilka husmodeller som funkar på tomten, placeringen av huset, vad blir bäst att placera altanen? Åt vilket håll hamnar sovrummet? Kanske ska huset spegelvändas? 

3. Entreprenadform

Det finns olika typer av entreprenadformer när du köper hus. Ta reda på vilken som passar dig och din situation bäst. Vi på SmålandsVillan jobbar nästan bara med totalentreprenad. Det är ett kontrakt som du skriver på med oss, sen sköter vi allt ifrån att ta fram bygglovsritningar till slutbesiktning. Vill du göra en del själv eller förhandla fram egna entreprenörer kan du kika mer på delad entreprenad eller en generalentreprenad. 

4. Prisbild

Våga prata om din ekonomiska situation. Hur mycket har du möjlighet att lägga i kontantinsats, vad tjänar du och din eventuella partner tillsammans och har du några andra lån/skulder i dagsläget? Får vi rätt information ifrån er så kan vi presentera ett hus som passar just er ekonomiska situation, vilket gör att mötet hos banken (sen ) kommer kännas mycket bättre. Många har också bilden av att bygga nytt är dyrt och att det är billigare att köpa ett begagnat hus, men faktum är att det många gånger lönar sig att bygga nytt. Du får oftast en lägre driftkostnad, 10 års byggfels försäkring, ingen fastighetsskatt de första 15 åren och så vidare.

5. Byggtid

För många är det avgörande hur snabbt man kan få flytta in i sitt nya hus. Det är såklart en viktig faktor ifall man är i det läget att man skall sälja sitt befintliga boende. På SmålandsVillan bygger vi alla våra husmodeller inomhus i fabrik och på byggplats tar det normalt bara en halv dag att montera ihop huset. Det innebär att huset utsätts minimalt för vädrets makter och vi kan hålla den leveranstid som vi lovat. Beroende på hur fort du tar beslut, handläggningstid hos kommun och bank och din tomtsituation tar det cirka 26 veckor innan du kan flytta in i ditt hus. När du beställt ditt hus efter att bygglov är klart, får du veta vilken vecka huset kommer att levereras. 

6. Erfarenhet

Välj ett husföretag som har erfarenhet, det ska vara tryggt att bygga hus oavsett hur marknaden ser ut. SmålandsVillan grundades 1997 och är en del av OBOS- koncernen, som är en av Nordens största bostadsutvecklare. Det ger dig som kund en stor trygghet då vi är väl etablerade och har en stabil ekonomi.

7. Hållbarhet

På SmålandsVillan har vi ett hållbarhetstänk genom hela processen, detta genom bland annat sunda materialval, solcellslösningar och smart energiförbrukning. Vi bygger dessutom våra hus i trä som kommer från skogarna runt omkring oss. Hållbarhetsfrågor och att värna om vår miljö är en viktig del att tänka på, framförallt när du ska bygga ditt framtida boende.

8. Markarbete

Detta är ju den lite läskiga biten för många. Marken är den punkten som är svår att veta exakt innan man faktiskt är igång med markarbetet. Här gäller det att man har lite extra ”luft” i sin kalkyl och en nära dialog med säljaren. Det är ett klokt beslut att välja en husleverantör som har ett gott samarbete med sin markentreprenör. Vi på SmålandsVillan i Uddevalla har använt oss utav samma markentreprenör i 19 år. Detta gör att jag som säljare känner ett stort förtroende för de prisuppgifter han lämnar stämmer samt att bankerna är vana med att våra kalkyler stämmer.

9. Planering av tomt

Det kan vara svårt att försöka visualisera hur tomten kommer att se ut när huset väl är på plats och hur man vill ha det med gräsmatta och andra växter. Det är bra att redan från början vara inställd på att det får ta sin tid. Ta gärna tips av en trädgårdsplanerare när ni väl är i startfasen.

10. Referenser

Det är en bra idé att fråga din säljare om referenser. Finns det någon eller några kunder som byggt med din säljare tidigare som du skulle kunna få ringa till och höra hur deras resa varit?