Mormorsblomman luktärt är mycket populär att odla och tackar för det – det är en både väldoftande, vacker blomma som ger en fantastiskt riklig skörd. Här ger Victoria Skoglund, trädgårdsmästare och ambassadör för GARDENA, sina bästa tips för att lyckas med blomman som hon själv älskar.
Odla egna luktärter i trädgården eller på balkongen och frossa i doftande buketter.
– Luktärter är så tacksamma för man får så mycket tillbaka från en enda fröpåse, säger Victoria Skoglund som är trädgårdsmästare och ambassadör för GARDENA och dessutom älskar luktärter.
Här är hennes personliga tricks som gör det enkelt att lyckas med luktärtsodlingen. Luktärt är mormorsblomman som är mycket populär att odla just nu. Kanske för att den blommar länge, är jättefin som snittblomma och doftar underbart. Det tror Victoria som har älskat luktärter sedan hon var liten.
– Det började med att jag alltid fick en bukett luktärter av min mamma när jag fyllde år, berättar hon. Numera odlar Victoria själv många olika sorter och framhåller att luktärter är väldigt lättodlade om man bara vet vad de behöver.
– Luktärter blir som allra finast om de får riktigt djup jord. Jag odlar i djupa pallkragar och det är nog det viktigaste tricket, de trivs inte när jorden är för grund.
Så utomhus redan i maj Redan i mars, förodlar hon många luktärter inne eller i sitt kallväxthus.
– Man kan så direkt utomhus i maj och det tycker jag att man ska göra om man är nybörjare för det är lite pyssel med förkultivering men man får tidigare blomning, förklarar Victoria. Försådden görs i vanliga, medelstora plastkrukor, som fylls med planteringsjord som packas hårt, vattnas igenom rikligt och sedan packas igen. Ett viktigt moment eftersom luktärtsfrön rotar sig bättre i kompakt jord. Nästa trick är att ställa ut luktärterna utomhus så fort de kommit upp och blivit max 5 centimeter höga.
– Många vågar inte riktigt men de ska ut i kylan tidigt för det är det som gör att man får knubbiga och fina plantor, förklarar Victoria. Och man behöver inte vara rädd att de ska frysa för luktärter tål ner till 8 minusgrader. Som ett extra skydd sätter Victoria krukorna i en öppen plastpåse och ställer under tak.
– De här luktärterna blir härdade och kan planteras ut i trädgården så fort jorden reder sig, berättar Victoria som planterar ut i sina pallkragar första veckan i maj.
Låt luktärterna klättra på blåbärsris
Ett tips är att vattna igenom jordklumpen innan planteringen, då går det lättare att dra isär plantorna som sätts med 20 centimeters mellanrum, lite djupare än tidigare och gärna i ett halvskuggigt läge.
– Ett av mina husmorsknep är att sticka ner blåbärsris runt om så att luktärterna direkt får något att klättra i, berättar Victoria. Sedan behöver de ett högt och bra stöd eftersom de blir högre än man tror. För att orka växa och producera blommor hela sommaren behövs även massor av näring och vatten.
Jorden ska vara välgödslad och fet, inte sandig, enligt Victoria som gödslar med kissvatten och lakvatten från sin bokashikompost. Det börjar hon med en månad efter utplanteringen och sedan varannan vecka under hela säsongen.
– Jag har provat olika gödsel men tycker att kissvatten är allra bäst för luktärter, säger hon och avslöjar med ett skratt att hon faktiskt brukar kissa i vattenkannan bakom huset varje morgon. Hur mycket vatten luktärter behöver beror så klart på vädret men jorden ska hållas fuktig. Vattnar man mycket blir stjälkarna dessutom långa och lättplockade.
Plocka och ge signal att bilda nya knoppar
– Man ska också vara snabb och plocka första knoppen så fort man ser färg på den, för då signalerar man till plantan att bilda nya knoppar. Sedan gäller det att plocka varje dag, för ju mer man plockar desto fler blommor får man. Ett sista tips från Victoria är att samodla luktärterna med något fint att blanda in i buketterna. Som koriander!
– Det kanske man inte tror men den blir supersnygg när den går i blom, lite som brudslöja, avslutar Victoria Skoglund.
Victorias luktärtsfavoriter Nybörjarsorter som gror lätt: Royal Wedding – vacker vit sort som doftar ljuvligt. Pulsar – tvåfärgade violetta blommor med stark doft. Nimbus – populär sort i grått, lila och mörkblått. Wiltshire Ripple – vita blommor pudrade med nyanser av vinrött. Låga sorter som fungerar i kruka: Solway Snowflake – cremevita blommor med rosa strimmor. Aurora Borealis – vinrödspräcklig sort som bara blir 1 meter hög. Victorias toppfavoriter: Prince of Orange – fantastiskt vacker sort i mjukt orange. Franciscus Cupani – kulturarvssort som doftar mest av alla luktärter. |
Smarta produkter för luktärtsodling 1. När man gör tidiga sådder av luktärtsfrön är det ofta för kallt att stå ute, då är det perfekt att lägga GARDENAs planteringsmatta på ett bord inomhus. Ett smidigt och enkelt sätt att skydda underlaget mot jord och smuts. Pris planteringsmatta S ca 160 kr, M ca 330 kr. 2. Luktärtsfrön riskerar att ruttna om jorden blir för blöt, med GARDENAs mjuksprayare är det lätt att hålla jorden fuktig utan att varken dränka jorden eller de små groddplantorna när de tittar upp. Pris ca 100 kr. 3. Luktärtsplantor behöver mycket vatten och för att vara säker på att de får tillräckligt använder Victoria GARDENAs droppbevattningssystem Micro-Drip i sina pallkragar. Då kan hon även vattna när det behövs via en app om hon inte är hemma. Pris Micro-Drip startset pallkrage ca 1 160 kr. 4. Bästa tiden att plocka luktärter på är på morgonen och arbetet blir ännu roligare med en bra skördesax. GARDENA FreshCut är särskilt designad för att skörda snittblommor med. Pris ca 260 kr. |