Golvtillverkaren tipsar

När man ska lägga nytt golv är det ofta många frågor och funderingar. Vilket golv passar i mer utsatta rum som hall och kök? Vilket golv ska man satsa på om man ska lägga golvet själv och vad ska man tänka på? Här delar Cecilia Rappe, försäljningschef på Rappgo, med sig av sina bästa tips på vad man ska tänka på när man ska lägga nytt golv. Av Jenny Olsson.

Furu Fiskben lut & vitolja, 14x155x770 mm med limfog, ca 850 kr/kvm.

Vad ska man tänka på när man ska välja golv till sitt hem?

– Det är viktigt att tänka igenom vad man förväntar sig att golvet ska tåla, vilka andra färger och material golvet ska passa in med i hemmet samt hur mycket tid man vill lägga på att ta hand om sitt golv. Olika träslag har olika egenskaper och klarar därmed också av olika påfrestningar så som slitage, fukt och smuts samt även värme och luftfuktighet i rummet. Det är både utseende och funktion som är viktigt för ditt hem och det är viktigt att man inte låter endast det ena bestämma.
Gällande träets egenskaper finns både hårda och mjuka träslag samt olika struktur och färg på dessa. Hårda träslag klarar av större påfrestningar samtidigt som mjuka träslag är bra för kroppen att gå och befinna sig på. Även ytbehandlingar spelar stor roll för vilket golv man väljer. Om man önskar vissa färger, kan tänka sig mer eller mindre underhåll eller om man verkligen vill känna träets struktur så kan man välja allt mellan olja, vax och lack. Alla dessa ytbehandlingar har olika egenskaper och kräver olika underhåll men det viktiga är att förstå att inget trägolv är helt underhållsfritt.

Vilka är era stora nyheter för 2021?

– Douglas Fiskben extra lut & vitolja, Furu Fiskben lut & vitolja samt Ek Nordic Native lack.

Cecilia Rappe, försäljningschef på Rappgo

Vilket/vilka golv ska man satsa på om man vill göra jobbet själv?

– Om man vill installera golvet själv bör man välja ett golv som är relativt lätt att lägga. Idag har de flesta leverantörer klicksystem på sina golv, vilket gör dem väldigt enkla att installera. Dessa golv behöver inte limmas utan endast klickas ihop till en sammanhängande yta. Viktigt är att läsa instruktioner innan installation och att lägga ett klickgolv kan de flesta göra idag. Att lägga ett golv med mönsterläggning, som till exempel fiskben, är mycket svårare än att lägga ett golv med enstavsplankor. Det är för att mönsterlagda golv bör fästas ner mot underlaget samt att man måste beräkna mönstret mycket noggrannare än om man lägger hela brädor.

Douglas Fiskben extra lut & vitolja, 14x170x770 mm med limfog, ca 1 100 kr/kvm.

Vilka golv passar för mer utsatta rum som hall och kök?

– Det råder delade meningar om vad som passar i ytor som hall och kök där slitaget på golven är större än på andra ytor. Direkt innanför ytterdörr är min starka rekommendation att man lägger ett väldigt tåligt material som kan stå emot både fukt och smuts från ytterskor. Ofta läggs här klinker men om man vill ha sitt trägolv hela vägen fram till dörren av utseende, själ eller annat, så bör man lägga en matta som fångar upp smuts och inte släpper igenom fukten som följer med in utifrån.
Gällande kök så är slitaget större på vissa ytor, som utmed diskbänken och under matstolarna. Hårda träslag klarar bättre av om man tappar vassa föremål än vad mjuka gör samtidigt som det är mycket skonsammare för kroppen att gå på ett mjukt träslag än ett hårt. Väldigt hårda material som sten och klinker gör lättare att tappade saker går sönder samt att det reflekterar mer ljud och gör köket ”bullrigt”. I kök brukar man rekommendera ytbehandlingar så som vax eller lack då de står emot fukt bättre än vad olja gör. Dock hänger ytbehandlingen ihop med hur väl man vårdar och sköter sitt golv snarare än om lämpligheten i olika miljöer. Försök alltid att skydda golvet så mycket det går där man vet att slitaget är högt. Använd gärna mattor samt tassar under stolsben.

Ek Mörkaskog Ultramatt lack passar i rum där golvet utsätts för mer slitage, ca 1 100 kr/kvm.

Vilka är era bästa tips när man ska lägga golvet själv?

– Våra tips till den som ska lägga sitt golv själv är att först och främst ta reda på vilken typ av golv ni vill ha och vad som passar ert hem bäst. Gör en noggrann marknadsundersökning och samla kunskap både om golvet i sig samt dess ytbehandling och skötsel. Läs noga lägginstruktioner innan läggning och var försiktigt med golvet under läggningen så att det inte skadas i onödan. Om en installations behandling rekommenderas ska denna göras efter avslutad renovering och städning men innan inflytt av möbler och mattor. Var noggrann och mån om det ni köpt så kommer resultatet att bli precis som ni önskar.

Furu Nordic vitvax passar i mer utsatta rum, ca 600 kr/kvm.