Poolen flyttar allt närmare bostadshuset

De varma tonerna i den sandfärgade linern Mosik Sand, harmoniserar vackert mot altanens och fasadens mjuka träslag.

Att ta ett par steg ut genom altanens skjutdörrar och kliva ner i en varm och skön pool för att ta dagens första simtur – kanske blir det inte mycket mer hemma-lyx än så! Våra villaträdgårdar fortsätter att inredas för att bli användarvänliga efter familjens behov. I linje med detta flyttar poolen allt närmare bostadshuset.

Att poolen fortsatt står högt upp på önskelistan för många husägare, ligger helt i linje med just vardagslyx! Förr placerades poolen långt från huset för att inte störa eller göra anspråk på de anlagda rabatterna. Idag ser vi helt andra arkitektoniska uttryck där poolen både tillför designfaktor och fyller ett syfte, som gör dess placering lika självklar som central. Fördelen med poolen nära huset är flera än att få det praktiska avståndet mellan badrum, kök och pool. En pool binder framför allt ihop husets olika indelade områden.

Sömnlöst möte mellan terrass och pool 

För att skapa balans till närliggande hus, är det fint när poolen linjerar med dominerande huskroppar. Ett riktigt vackert utförande, där poolen harmoniserar optimalt med omgivningen, är att integrera poolen med mark och terrass så att den hamnar i nivå och skapar ett sömlöst möte. Sluttar marken är en suterrängplacering av poolen också vackert. Är sådana lösningar inte genomförbara, och om man istället behöver trolla bort kanter, kan man sätta högt gräs eller arbeta med trappor runt poolen. 

Njut av varmare vatten

Att prata vattentemperatur och njutning på våra breddgrader är oundvikligt och för att säkerställa den där sköna, ljumna temperaturen under så lång tid som möjligt över säsongen, behövs någon form av poolöverdrag. Allra effektivast är ett pooltak där solvärmen går igenom taket och stannar kvar, men även lamellöverdrag är en bra lösning för att behålla vattnet varmt. 

Med hänsyn till vind och ljus

Inbyggda växtbäddar runt poolen ger ett harmoniskt helhetsintryck. Gräs och vass som är fina året om, ger ett rogivande ljud när vinden silar genom stråna. Det är något speciellt med ljus som speglar sig i vattnet och hur vinden krusar sig på ytskiktet. Ribbade väggar framför stängda plank, silar vind och ljus och skapar fantastiskt fina skuggspel. Det där magiska ljuset att njuta av efter dagens första simtur, med en kopp kaffe vid poolkanten! 


Pooltak Champion från Folkpool har en låg profil med fördelen att den inte skymmer utsikten. Gavlarna har en släplist som gör så att taket löper fritt över poolens sarg.