Praktik & Estetik: Kakla badrummet!

Vad ska jag tänka på när jag ska kakla badrummet?

///Hantverkaren svarar :

–Att välja stora plattor till badrummet har sina fördelar och det första steget är att hitta en hantverkare som gillar att jobba med det. Redan innan man bestämmer sig för vilket mått man ska ha på plattorna är det bra att kontakta en hantverkare. Med stora plattor får man mindre fogar på golvet vilket gör det enklare att hålla rent, men man måste också anpassa storleken efter rummet. Det är däremot svårare att jobba med stora plattor om man ska göra jobbet själv. Håltagning och skärning är ofta betydligt svårare med stora plattor och man behöver riktigt bra verktyg för att lyckas med detta. 

Om man väljer för stora plattor och måste dela dem vid till exempel dörröppningen, kan det hända att det inte ser så bra ut. När det kommer till att göra nischer som inbyggda hyllor och så vidare, är det bra att göra det i samråd med hantverkaren. 

Vid val av kakel ska man undvika svart, vitt och även högblanka golv, då smuts syns väldigt tydligt. Det bästa är därför att välja ådriga plattor. 

Om man inte vill anlita hantverkare utan göra jobbet själv, krävs det att underlaget är bra och att man är lite påläst. Om man sätter stora plattor bör man använda kilsystem. Då undviker man fogsprång, vilket gör jobbet enklare för hemmafixaren. Man måste dock se till att ha väldigt löst fix och använda stora kammar för att dra ut det med. Har man för lite fix kan det uppstå problem. Fallspackling är dock a och o för att få ett bra resultat och där rekommenderar jag att man tar in en kunnig på området som gör den biten. Man måste också se till att väggarna är raka när man ska sätta egna plattor och det är de sällan om man har träreglar, eftersom dessa rör sig. 

Att som lekman lyckas med att kakla badrummet själv kan vara svårt, det kan röra sig om små marginaler för att det ska bli stora problem om man har otur. Ska man dock göra jobbet själv är det också viktigt att man har någon att rådfråga och att underlaget är perfekt.

Att köpa material till ett badrum rör sig i regel om ganska stora belopp där kostnaden för hantverkaren är en väldigt liten del.

Niclas Elimä, hantverkare Kakelfixaren i norr 

///Stylisten svarar:

– Man investerar mycket tid, kraft, ork och energi samt självklart ekonomi när man ska göra om i ett badrum. Just därför är det då viktigt att tänka till.

Kaklet i ett badrum sätter stort tryck i vilken stil du önskar. Dessutom vill man satsa på ”rätt” stil och färg då man inte kaklar om lika ofta som trender vänder. Därför bör du välja en stil och känsla som du tror på över tid och inte tröttnar på i första taget.

Ytans glans är en sak som gör att viljor och känslor går isär, allt från blankaste blank till helmatt. Just ytans glans kan påverka hur stort rummet är. Den helmatta ytan kan lugna ner och den glansiga ytan kan lyfta och göra att rummet känns lite större och kanske även lite lyxigare. 

Ska man välja fyrkantigt, rektangulärt eller varför inte hexagonkakel? Det finns många fina former att jobba med, som till exempel droppformade eller smala stavar. Även olika mönster känns trevliga. Marrakech eller kanske trämönster? Till och med zebra- och leopardmönstrade kakelplattor finns. Här är det lite upp till hur pass vågad du är. 

Man kan också tänka på olika typer av material – allt från keramikplattor till sten och marmor. Att jobba med mosaik är också härligt. Om man tycker att det blir för mycket med att ha alla väggar lika, kan man välja en yta att sätta mosaiken på. 

Man bör även ha i åtanke på vilken ledd man sätter kaklet om plattorna är rektangulära. Sätter man dem på höjden får man en känsla av en höjd i badrummet eller önskar man sätta dem på längden?

När man planerar ytorna i badrummet kan man passa på att tänka på om man vill ha en nisch i duschen för till exempel schampo, balsam eller duschcreme, en smart förvaring helt enkelt. Något som också kan lyfta känslan av hotell och lyx i badrummet är att fälla in spegeln eller speglar i väggen och kakla runt om.

Maliin Stoor, Qreate