Vad ska jag tänka på när jag målar om utsidan av mitt hus?

///Hantverkaren svarar:

–Hur tar du dig från inspiration till ett nymålat hus? Det behöver inte vara särskilt svårt. Här hittar du tips om hur du går tillväga steg för steg. Börja med att välja kulör. I vår nya färgkarta hittar du massor av inspiration. Innan du börjar, kom ihåg att ett litet färgprov upplevs annorlunda på en större yta, utomhusljus och i olika omgivningar.

Köp därför några provburkar och måla upp en yta på till exempel en bit kartong. Då kan du flytta runt den och få en uppfattning om hur färgerna gör sig på husets olika sidor och i olika väderstreck. Därefter är det dags att tvätta fasaden. Lägg ut skyddsplast på marken närmast fasaden. Stryk sedan på utomhustvätt med en borste eller svamp, enligt rekommendationen på förpackningen. Var noga med att skölja av ytan med rent vatten efteråt. 

Om det finns påväxt på ytan bör du använda alg- och mögeltvätt också. Sedan är det dags att skrapa och slipa. Kontrollera träet genom att sticka med en skruvmejsel på olika ställen. Mjukt och fuktskadat trä måste bytas ut innan du börjar måla. Skrapa bort färg som flagnat och sitter löst. Om det finns blåsor och sprickor eller om färgen är målad i tjocka lager bör du ta bort den. Använd grundolja på skarvar och ändträ och torka bort överflödig olja efter fem minuter. Grundmåla sedan alla ytor och följ torktiderna och rekommendationerna för den färg du valt. Måla inte när det regnar, då regnet kan göra ytan matt och fläckig.

Stryk sedan på rikligt med färg och måla uppifrån och ner. Se till att färgen täcker överallt och var extra noga vid skarvar och ändträ. Låt färgen torka ordentligt innan du stryker på nästa lager. Mellan målningstillfällena kan du förvara penslarna i en tätsluten plastpåse, så slipper du uttorkade penslar. Sedan kan du njuta av resultatet i många år framöver.

Om du har färg kvar i burken men inget kvar att måla eller vill veta hur du tvättar dina penslar, kan du besöka beckers.se, där kan du läsa mer om hur du enkelt avslutar ditt målarjobb.

-Yvonne Karlsson, certifierad färgsättare Beckers. 

//Stylisten svarar:

–Det är en del att tänka på när man ska måla om sitt hus. Är fasaden helt ny eller är den redan målad? Det påverkar ganska mycket vilken typ av färg ni bör välja. Är fasaden redan målad kan man till exempel inte byta från täckande färg till en laserande – alltså där man kan se träets ådring. Sedan bör du välja om du ska använda dig av en blank eller matt färg. Det kan göra mycket för uttrycket av fasaden. En matt färg kan kännas sober och samtidigt robust. En matt fasad reflekterar inte ljuset så mycket, utan kan göra att huset smälter mer in i omgivningen.

Laserande färger gör att man ser ådringen och att själva strukturen syns mer, som gör att det blir mer liv i fasaden. Laserande kulörer blir lite mörkare och lite mer täckande för varje behandling. Det finns även täcklasyr som är mer täckande.

Sen kommer vi till kulörer och här finns det massor att tänka på. Vitt kan tänkas vara enkelt men det kan bli för ”knall-vitt” och kännas nästan intill självlysande. Att ha en gnutta gult och grått i färgen gör att kulören blir mjukare och mer sober.

Grått kan behöva vara åt det varmare hållet för att inte uppfattas som blå och kall.

Svarta fasader passar utmärkt till modern arkitektur, men vill du ha ditt hus kolsvart? Många väljer en varmare nyans, som vid närmare anblick är mer åt det bruna eller grå hållet. Den svarta fasaden kan göra att huset smälter in mot en mörkare bakgrund eller omgivning.

Rött har lång tradition som fasadfärg, där slamfärg från Falun är kanske den allra vanligaste. Den finns numera i flera nyanser, bland annat mer åt det gula hållet och även i en mörkare röd kulör. Röda hus känns som Sverige för många. 

Grön fasad gör sig bra intill naturen. Men välj då gärna en kulör som inte är för stark, som en mörkare grön. Blå hus är inte det vanligaste eller de mest traditionella. Om du väljer denna kulör, ta då en som är mer åt det grå hållet så den inte känns för skarp och kall.

Gula hus känns traditionella, men var försiktig så den inte blir för klargul och skarp, för den kan då kännas självlysande. Gula hus är ofta vackra när de går mer åt det gulbruna hållet.

Beigefärgade hus kan kännas sobra och stolta men omgivningen påverkar mycket hur kulören upplevs. Det är bra om man väljer en dragning åt något håll, till exempel mot grått eller brunt.

Ta hjälp av alla duktiga färghandlare gällande era val, de är proffs, så lita på och ta hjälp av dem!

Malin Stoor, stylist Qreate