Vad ska jag tänka på när jag ska måla om mitt kök?

///Stylisten svarar

–Vilken typ av person är du, eller vilken typ av familj bor i ert hem? Det bör man tänka på när man ska måla om i köket.

Hemmet i helhet bör ju återspegla sig även i köket, så att hela hemmet får en röd tråd. Det innebär inte att allt måste ha samma nyans, utan att de kompletterar varandra 

Länge har de gråa nyanserna varit i fokus och det tycker jag kan komma till sin rätt fortfarande, även om det känns mer rätt med beiga nyanser som är lite nytt och mildare. Att jobba monokromt är också riktigt fint, det vill säga att man jobbar med samma nyanser i hela rummet. Till exempel kan väggfärg och lister vara i samma nyans eller så kan man bryta listerna till något mörkare.

När det kommer till själva färgen så är det smart att tänka till här, det är viktigt att det går att göra rent i detta rum, mycket mer än i till exempel ett vardagsrum. Därför bör ytan kunna torkas av med lätthet och att inte färgen är så känslig. Här har det hänt mycket på färgfronten. Prata med experterna i färghandeln och rådfråga dem. 

Lister och foder bör även dessa vara lätta att hålla rena därför bör det vara en viss glans i färgen. Att välja helmatta alternativ kommer göra det svårare att hålla rent.

Våga lite mer genom att måla taket i annan nyans än vitt, varför inte hålla den monokrona tråden? Våga lite här tycker jag!

Maliin Stoor, stylist Qreate 

///Hantverkaren svarar

–Innan du sätter igång med ditt målarprojekt av köket är det viktigt att rengöra alla ytor för att få ett riktigt bra slutresultat. Väggar och ytor i kök behövs i regel rengöras ordentligt med rengöringsmedel eller starkt diskmedel. Skölj sedan av noggrant med varmt vatten och låt torka. Täck därefter kakelplattor (även kanten), vitvaror, inredning och arbetsytor samt golv för att fånga upp eventuellt färgstänk.

Något som är viktigt när man målar i kök är att använda en färg som är avtorkningsbar. På så vis är det lättare att hålla väggarna rena och man kan med fördel torka bort stänk och flott som det lätt blir i en köksmiljö.

Om även köksluckorna ska målas är det lättast om de först monteras av. Rengör och laga sedan hål och repor med spackel. Sandpappra därefter ytan lätt och var noggrann med att ta bort dammet.

 Avsluta genom att måla alla trädetaljer och börja uppifrån och ned i rummet. Fönstren till exempel, är bäst att måla på morgonen så att de har en hel dag på sig att torka innan de måste stängas på kvällen. Måla därefter dörr, dörrkarm och ytterfodret och se till att avsluta med golvlisterna. 

 Stefan Wahlberg, appliceringstekniker, Nordsjö