IKEA HACKS – Ge borden Lack nytt utseende i ett nafs

Genom att förnya möbler och detaljer kan de få helt nya användningsområden. Dessutom kan man genom DIY sätta sin egen prägel och skapa personliga inslag i hemmet.

Hem Ljuva Hems Linda Sellman gör om Ikeas Lackbord till ett mer personligt bord. Följ hennes steg hur du kan göra om ditt bord.
Lycka till!

Text och foto Linda Sellman

Tidsåtgång: Ca 2 timmar exkl torktid.
Svårighetsgrad: 2

Lackborden från Ikea är inte riktigt en möbel som förskönar ett rum. Slätstrukna och tråkiga. Men de fyller såklart sin funktion och deras pris är lågt. Det är förmodligen därför många har köpt på sig dem genom tiderna.

Jag hade två bord som jag inte tyckte passade in i hemmets övriga möblemang. Så istället för att göra sig av med dem, fick de sig en enkel makeover. Det behövdes inte speciellt mycket material eller verktyg för att få till det nya utseendet, utan jag kunde snabbt och enkelt förvandla de två borden till ett bord och samtidigt ge dem en helt ny stil.

Jag använde tre olika bredder på brädorna. Dels för att det var de jag hade fått över från andra projekt och dels för att jag ville att bordsskivan skulle få ett lite speciellt utseende.

Du behöver
2 st bord Lack från Ikea
Brädor i olika bredd men i samma tjocklek (bordsskiva)
Regel
2 brädor (under lackborden)
Måttstock
Blyertspenna
Såg
Skruvdragare
Skruvar
Slipmaskin
Grovt sandpapper
Pensel
Färg

Gör så här
Steg 1.
Bordskivan ska vara 135 cm lång och 73 cm bred, så att det täcker in bägge borden samt går lite utanför dem. Mät ut längden på brädorna och markera var du ska kapa dem.

Steg 2.
Kapa brädorna efter markeringarna.

Steg 3.
Placera alla brädorna dikt an mot varandra. Mät ut och kapa två reglar som ska förankra brädorna med varandra. Skruva sedan fast en regel på vardera sida av dem. Två lackbord mäter 110 cm och reglarna ska sitta precis utanför dem. Min regel har 2,3 cm i tjocklek, så jag använde skruvar som var 4 cm långa, för att skruven skulle gå igenom regeln och en bit in i den 2 cm tjocka brädan utan att gå igenom.

Steg 4.
En bordsskiva vill man ju såklart inte få stickor av. En del plankor är ganska ruffa och de behövs därför slipas rejält. Använd ett grovt sandpapper till slipmaskinen för att få en jämn och fin skiva.

Steg 5.
De två borden som nu ska bli ett, behöver inte alla sina ben. Så de fyra inre benen skruvas bort så att bara de fyra yttre benen blir kvar. För att de två borden ska sitta ihop skruvade jag fast två brädor under dem.

Steg 6.
Jag ville att bordet skulle få en sliten look och se ut som det har många år på nacken. Vissa brädor målades därför med ett ganska täckande lager, medan andra ströks mycket tunt. En bräda behöll jag helt omålad. Däremot målade jag benen så att den gamla färgen täcktes helt.


Färgen jag målade med är en mineralfärg från Skattkammarbutiken. Den kräver minimalt med förarbete, är enkel att använda och man får ett mycket vackert resultat. Dessutom täcker den otroligt bra.

Det finns många fina nyanser av mineralfärgen. Mitt val föll på en grå nyans som heter Little Lamb.
Bordet är färdigt och med deras nya utseende passar det bättre in i rummets övriga stil. Bordsskivan har målats med lite olika lager för att ge ett personligare utseende.