Myrorna inredde en fyrarumslägenhet för 20 000 kronor

Att inreda second hand är en god affär för både miljö och plånbok. Det är dessutom riktigt roligt och en möjlighet att sätta sin personliga stil på inredningen. Myrorna fick i uppdrag att fylla en fyrarummare med precis allt. Kravet? En prislapp på 20 000 kronor.

Fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget i Ludvika har i samarbete med Myrorna inrett en nyrenoverad fyrarummare på 115 kvadratmeter med återanvända prylar, möbler och saker.

Under två och en halv månad samlade Sanna Evers, projektledare på Myrorna, in allt från bestick till soffa. Resultatet blev ett unikt hem med en prislapp långt under vad motsvarande inredning skulle kosta nyproducerad.

– Jag vill visa att man kan inreda ett helt hem jättefint, elegant och personligt för 20 000 kronor. Myrorna får in väldigt fina saker varje dag, så det är värt att besöka butikerna ofta för att hitta vad du söker, säger Sanna Evers.

I Sverige finns en tradition av att tillverka tidlösa och högkvalitativa möbler. Årligen produceras möbler för cirka 23 miljarder kronor, där ungefär en fjärdedel består av kontorsmöbler, enligt RISE. Trots god kvalitet används många möbler bara i några år. Produktionen av bara kontorsmöbler i Sverige släpper ut motsvarande 150 000 ton koldioxid per år.

– Genom att köpa dina möbler och din inredning second hand, kan vi tillsammans bromsa ut- släppen och verka för en mer hållbar planet. Att handla hos oss är en insats för både miljön och människor som lever i utsatthet, då allt överskott går till socialt arbete. Välj alltid second hand i första hand, säger Åsa Blomberg, kommunikations-chef på Myrorna.

Samhällsbyggnadsbolagets inredda lägenhet ligger på Fredsgatan 4 i Ludvika och fungerar nu som visningslägenhet. Det är deras första som har inretts hundra procent hållbart.