Kopierade den ikoniska Elflugan – måste betala 11 miljoner

11 miljoner kronor – så mycket ska belysningsjätten Star Trading betala efter att de kopierat den ikoniska adventsljusstaken Elflugan. Det slår Patent- och marknadsdomstolen fast.

– Det här är en seger för alla formgivare som blir kopierade, säger Marie Lundgren Carlgren, en av de två skaparna av Elflugan.

Rättstvisten om designklassikern har pågått i flera år. Redan 2019 begick Star Trading upphovsrättsintrång efter att de sålt tre olika kopior av Elflugan. Över 220 000 kopior har marknadsförts eller sålts, och dessutom till ett mycket lägre pris. Men när ersättningsbeloppet nyligen sattes av Patent – och marknadsdomstolen var det baserat på det faktiska värdet av Elflugan, och inte av kopiorna. En viktig seger, menar Marie Lundgren Carlgren:

– Om ersättningen hade grundat sig på kopiornas pris så hade det enligt vår mening betytt att inga formgivare i framtiden skulle känna sig skyddade eller våga sig på att stämma kopiatörer.

Den unika Elflugan har lyst upp svenska hem i över två decennier. Ljusstakens design föddes 1994 när de två formgivarna Marie Lundgren Carlgren och Kina Strandberg skissade idéer på en pappersservett, och tre år senare gjorde den succé på inredningsmässan Formex. Sedan dess har formgivare gång på gång behövt försvara sitt populära verk från plagiat. Star Trading är inte det första företaget som kopierat Elflugan, men Marie Carlgren Lundgren hoppas att det ska bli det sista.

– Att pumpa ut billiga kopior av unika designprodukter ska kosta, Vi hoppas att vi i fortsättningen slipper jaga kopiatörer och istället helhjärtat kan ägna oss åt att formge nya produkter, säger hon.