Kristallklart samarbete med Markus Emilsson

I samband med Formexmässan i augusti lanserade Målerås sitt nya samarbete med glaskonstnären Markus Emilsson. Resultatet blev serien Urban Forest och vasen Liquid – allt i munblåst kristall.

Målerås upptäckte Markus genom hans tidigare glasutställningar och blev nyfikna. De lade märke till att han hade utforskat det svenska glasets besvärligheter och möjligheter till nya arbetsprocesser och uttryck.
– Idén föddes att tillsammans lansera någonting helt nytt till en designintresserad,
skandinavisk målgrupp. Markus vågar utmana hur glas får se ut, samtidigt som han nyttjar glasets skönhet, säger Martin Robertsson, vd på Målerås Glasbruk.

Både klassiskt och aktuellt
Markus är utbildad inom glashantverk på skolorna i Kosta och Orrefors. För tre år sedan valde han att lämna Stockholm och flytta till Småland där han idag finner mycket inspiration till sitt arbete. En stor del av inspirationen till Urban Forest kom genom flytten från stad till skog. Han ville använda sig av Målerås tradition och erfarenhet av gjutet glas och sedan kombinera det med blåst glas.
– Serien består av bruksobjekt med hantverkskänsla och materialkarakteristiska drag som jag tycker har både ett klassiskt och samtida uttryck, säger Markus Emilsson.

Liquid i svart kristall
Urban Forest består av vaser, en skål och en ljuslykta. Vasen i större storlek, som finns med blästrad eller svart fot, finns endast i en begränsad upplaga om 199 stycken.
      Förutom serien Urban Forest så har Markus även formgett den svarta vasen Liquid. Den är gjord i svart kristall och har en droppe som smälter ner över vasens kant. Droppen är glansig vilket blir en fin kontrast till den annars matta ytan på resten av vasen. Vaserna och skålen är tvådelade och de olika delarna kan med fördel även användas var för sig. Alla produkter är handgjorda och munblåsta i klar kristall i Målerås.

Av Sara Wigsén