Stjärnarkitekten Thomas Sandell designar Årets Pepparkakshus 2021

Med julen runt hörnet presenterar Fastighetsbyrån det nya initiativet Årets  Pepparkakshus. Premiärårets hus är designat av stjärnarkitekten Thomas Sandell som  inspirerats av ”ett tryggt hem för fler” – Fastighetsbyråns samhällsengagemang.  Ritningarna finns nu tillgängliga för nedladdning och alla ivriga pepparkaksbagare  uppmuntras att donera en slant till SOS Barnbyars viktiga arbete för att fler ska få ett  tryggt hem.

För att inspirera och hjälpa alla där hemma på vägen har kocken och dessertspecialisten Tea  Malmegård, känd från bland annat Kockarnas kamp och TV4 Nyhetsmorgon, bakat  pepparkakshuset efter ritningarna. För den som lockas mer av att köpa ett färdigbyggt hus  kommer Tea Malmegårds hus auktioneras ut av Fastighetsbyråns mäklare och pengarna går  oavkortat till SOS Barnbyar. 

– Det här pepparkakshuset låter dig både ligga i framkant vad gäller svensk arkitektur  och göra en god sak. Vi på Fastighetsbyrån stöder löpande organisationer som gör att  fler får ett tryggt hem. Och nu inför julens festligheter har vi startat upp denna årliga  tradition, Årets Pepparkakshus, till förmån för SOS Barnbyar. Jag hoppas verkligen att  många vill baka det fina huset och samtidigt göra en samhällsinsats, säger Johan  Vesterberg, pr- och kommunikationschef på Fastighetsbyrån

I arbetet med att designa årets pepparkakshus har Thomas tolkat begreppet ”ett tryggt hem för  fler” och samtidigt skapat en modernare version av det traditionella pepparkakshuset.  

– Min pepparkaksritning är framtagen utifrån ”ett tryggt hem för fler” och ska skapa en  trygg känsla hos oss människor. Enligt forskning är vi människor benägna att känna  oss lugna när vi betraktar runda former. I det här huset har vi därför valt att förstärka  mjukheten och det runda. Huset bygger även på den ny-jugendinspirerade arkitekturen  som är en trend jag är övertygad om kommer starkt, säger Thomas Sandell.  

– Det är inte varje dag man får baka ett arkitektritat pepparkakshus! Ritningen är enkel  att följa för alla där hemma och man kan jobba med föremål som man har i hemmet.  Skär ut bitarna något större än mallen och skär till formen direkt efter att bitarna  kommer ut ur ugnen. På så sätt blir det garanterat rakt, säger Tea Malmegård.  

För att ladda ner ritningen och instruktioner till pepparkakshuset, besök denna länk.