Monjoi – konstverk av en speciell tejpteknik

Postern ”Hotel d’Angleterre”, kostar 995 kronor.

”Jag mår bra av att upptäcka världens olika hörn”

Isolina Fedel, grundare av Monjoi, skapar sina konstverk med en speciell tejpteknik. Namnet kommer från italienskans mondo, som betyder värld, samt engelskans joy, som betyder glädje, och uppmuntrar till att utforska och njuta av sådant som gör dig lycklig.

Du använder dig av tejp när du arbetar, hur kommer det sig att du fastnade för den metoden?
– När jag målade om min lägenhet i New York upplevde jag en väldigt tillfredsställande känsla när jag drog av tejpen och såg rena och raka linjer. Någon vecka senare blev jag ombedd att besöka David Hockneys utställning på MoMA (Museum of Modern Art) via en kurs jag läste på Parsons School of Design. Jag hade inte tagit mer än fem steg in på utställningen innan alla bitar föll på plats. Han är definitivt en av mina största inspirationskällor, fast jag ville göra det på mitt vis.

Hur ser processen ut från idé till färdig produkt?
– I kollektionen Hotel Views har jag personligen besökt alla hotell. Då jag har ett väldigt starkt bildminne tejpar jag sedan med maskeringstejp för att först skapa de negativa formerna. Därefter målar jag med akrylfärg från ett märke som är baserat, och som tillverkar sina färger, här i New York. Sista steget är att ha tålamod och låta konstverket torka och därefter dra av tejpen.

När föddes ditt intresse för design?
– För mig är ordet design väldigt individuellt och diffust. Jag personligen refererar ordet design till färger och former, oavsett om det är i posterformat eller möbelformat. Jag refererar även händelser i mitt liv till färg och mitt första starka färgminne är när jag skulle välja färg till mitt rum som barn i Malmö. Idag bor jag i ett konstnärligt område i New York vid namn Tribeca. Jag minns även när jag
var yngre och köpte färg till lägenheten, det är lite kul med tanke på vad det lett till. De flesta av mina målningar innehåller blå som dominerande färg och maskeringstejpen jag använder är blå.

Vad inspireras du av?
– Jag inspireras och mår bra av att upptäcka världens olika hörn, stora som små, och har alltid gjort det. Där kommer ju även namnet Monjoi ifrån.

Av Sara Wigsén